Materiały archiwalne (51-90)

51. witam!mój synek ma rok i 4 miesiące i stwierdzona niego wodniaka prawego jąderka ma skierowanie na zabieg operacyjny!czy ten zabieg jest konieczny?w pańskich odpowiedziach innym mamom przeczytalam ze nie ale jak lekarz badal mojego synka i zapytalam czy musi byc ten zabieg to powiedzial ze tak poniewaz czeka sie tylko do roku a pozniej juz sie nie wchlonie i ze może się źle rozwijać te jąderko a w rezultacie zaniknąć!nie wiem co mam myśleć proszę o poradę!z góry dziękuje i pozdrawiam
Witam,
Niczego nie da się przewidzieć z całkowitą pewnością w konkretnym przypadku. Wiadomo, że większość wodniaków w tym wieku cofa się samoistnie, ale część się nie cofa. Czy wodniak ma niekorzystny wpływ na rozwój jądra można sprawdzić wykonując USG jąder i porównując czy oba jądra są symetryczne.
Z poważaniem
M. Śmigielski

52. Witam, mój synek ma 3 tygodnie i juz po urodzeniu stwierdzono wodniaczka jednego jąderka. Dzieciatko jest na ogół spokojne i nawet gdy przy zmianie pieluszki dotykam moszny to nie płacze, ale chciałabym jednak wiedzieć, czy to go może boleć? Mój tato miał kiedyś wodniaka i operację na niego i mówi, że jego bolał ten wodniak. Zatem czy taki wrodzony wodniak też boli? będę wdzieczna za odpowiedź. Z poważaniem, Barbara
Witam,
Małe wodniaki raczej nie bolą. Boli wówczas gdy wodniak szybko powiększa się.
Z poważaniem
M. Śmigielski

53. WITAM.U mojego 9 letniego syna stwierdzono przepukline lewostronna pachwinowa jednak po badaniu USG wyszło w prawym kanale pachwinowym w rzucie wyczuwalnego zgrubienia uwidoczniono owalną gładkokonturowaną bezechową przestrzeń płynową o wym.2,7x1,2x1,3cm. V=2,1ml. Zmiana nie wykazuje perystaltyki i budzi podejrzenie wodniaka powrózka. Jądro prawe położone w kanale pachwinowym, o wym.1,8x0,8x1,6cm. V=1,1ml. Jądro lewe położone w worku mosznowym, o wym.1,5x0,8x1,3cm. V=0,8ml. Jądra o prawidłowej echostrukturze. Czy w tej sytuacji konieczna jest operacja czy wodniak się wchłonie?.
Witam,
Ja uważam, że operacja jest konieczna, gdyż nawet jeśli wodniak się wchłonie, to trzeba będzie zlikwidować przepuklinę pachwinową i sprowadzić prawe jądro do moszny.
Z poważaniem
M. Śmigielski

54. Witam, u mojego synka stwierdzono wodniaki (syn ma 4 miesiące),badanie USG wykazało, że jeden ma wym. 65x20x28mm, a drugi 20x18mm. Czy jest szansa, że się wchłoną, a może ten duży już kwalifikuje się do operacji? Bardzo proszę o odpowiedź. Z poważaniem, M. Góra 
Witam,
Szansa na wchłonięcie się wodniaków istnieje, szczególnie tego mniejszego. Jeśli nie będą się zmniejszać to w końcu trzeba będzie zoperować.
Z poważaniem
M. Śmigielski

55. Dzień dobry, wczoraj byliśmy do szczepienia z naszym 6-tygodniowym synkiem, który ma wodniaczki obu jąderek. Wodniaki te raczej się nie powiększają (przynajmniej na moje oko), ale tez poki co nie zmniejszaja. Zapytalam lekarza przy okazji tego szczepienia o te wodniaki, on stwierdził, że usg sie nie robi i ze te wodniaki nakluja mojemu synkowi i wycisna ten plyn. Co ja mam o tym myslec?? Przeciez takie wodniaki moga sie jeszcze same wchlonac, synek ma dopiero 6 tygodni.. Dostalismy skierowanie do urologa w szpitalu dzieciecym w krakowie. ale chetnie pojde prywatnie, zeby ktos powaznie podszedl do sprawy i zeby zrobiono usg. 
Witam,
Nakłuwanie wodniaków u małych chłopców jest błędem w sztuce medycznej!!!
Proponuję zmienić lekarza.
Z poważaniem
M. Śmigielski

56. Dzień dobry, Panie Doktorze, mój synek (2,5 miesiąca) ma niedużego wodniaczka na prawym jąderku i dużego na lewym. Nie ma określonego rozmiaru na USG dlatego nie wiem jak określić słowo duży, ale jest sporo sporo większy. Zastanawiam się czy go boli?? Gdy się urodził był dużo mniejszy a od tej pory tylko rośnie i jest coraz twardszy, również kolor sinawy nie jest pocieszający. Chirurg powiedział, że trzeba czekać... ale nie powiedział czy może być taki twardy cały czas i taki siny?? Czy jest szansa na wchłonięcie pomimo, że do tej pory tylko się powiększa?? Z góry dziękuję za odpowiedź. 
Witam,
Teoretycznie większość wodniaków ustępuje samoistnie. Jednak ja nie jestem w stanie zagwarantować Pani, że syn znajdzie się wśród tej większości. Jeśli powiększa się, to raczej będzie wymagał operacji.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

57. pielęgniarka w szpitalu powiedziała nam że mój synek(11dni) ma wodniaka proszę o informacje jak on wygląda bo ja tam nic nie widzę, żadnych szczególnych zmian na jąderkach
Witam,
Wodniak może być tak mały, że dla laika może być niezauważalny. W razie wątpliwości proponuję wykonać USG jąder.
Z poważaniem
M. Śmigielski

58. Witam panie doktorze mam pytanie co do wodniaków mojego syna . Mój syn ma 10 miesiecy i od urodzenia ma wodniaki obu jader bylismy juz u lekarza i kazał nam przyjsc jeżeli dziecko bedzie miało 11 miesiecy do kontroli i w tedy umówic sie na operacje jednak zauważyłam zmiane w jego jadrach , sa o duzo zmniejsze jak po urodzeniu i nie wiem co robic czy poczekac jeszcze , prosze mi napisac ile dni trzeba spedzic w szpitalu z dzieckiem , z góry dziekuje i czekam na odpowiedz. 
Witam,
Prawdopodobnie wodniaki są mniejsze, a Pani wydaje się, że to jądra się zmniejszyły. Jeśli wodniaki nadal będą się zmniejszać to mogą samoistnie ustąpić i operacja nie będzie potrzebna.
Pozdrawiam
M. Śmigielski 

59. Witam! Mój synek ma teraz 8 tygodni.Miesiąc temu zauważyłam u niego przepuklinę pępkową. Z tego powodu, iz pępuszek odleciał dopiero po 6 tygodnich, udałam się dopiero dzisiaj do chirurga, który stwierdził iż przepuklinę wypycha wodniak w lewym jądrze. Wodniak jest do obserwacji. Na czym polega obserwacja? kiedy lekarze decydują się na operację? W tym przypadku operowane będzie jąderko czy przepuklina? Powinno wykonać się USG i kiedy? PROSZĘ O POMOC!!
Witam,
Wodniak jądra nie może "wypychać " przepukliny pępkowej. Obserwacja polega na czekaniu z zabiegiem operacyjnym i przyglądaniu się czy np. powiększa się, czy zmniejsza. Kwalifikacja do operacji może zależeć od wielu czynników, ale w zdecydowanej większości przypadków wodniaki cofają się same, a przepukliny pępkowe jeszcze częściej. USG jąder nie jest niezbędne, ale wykonać można.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

60. Witam panie doktorze chciałam zapytac ile trzeba spedzic z dzieckiem w szpitalu po operacji wodniaków 
Witam,
Około 2 - 4 godziny.
Z poważaniem
M. Śmigielski

61. Panie doktorze mój synek ma 3 lata i 3 m-ce, chirurg dziecięcy stwierdził u niego wodniaka jądra prawego. Rozmiar wodniaka jest rózny w zaleznosci od pory dnia i pozycji dziecka/mniejszy gdy spi oraz z rana/.Ten stan zauwazylismy ok 7 m-cy temu czy powinnismy jeszcze czekac? /zalecenie ok pół roku obserwacji/ czy w tym wieku juz zabieg jakis jest niezbędny.? Bardzo prosze o odpowiedz na nurtujące nas pytania. nadmienie jeszcze ze w ciągu dnia czasami nie wyczuwam jąderka po tej stronie gdzie jest wodniak,a jesli nawet wyczuwam to jest ono bardzo wysoko tuz przy pachwince, a wieczorem gdy dziecko spi i wodniak jest mniejszy jest jąderko, ale i tak jest wyzej niz to lewe zdrowe.
Witam,
Sądzę, że wodniakowi towarzyszy wnętrostwo i dlatego czekanie z zabiegiem nie jest wskazane.
Z poważaniem
M. Śmigielski

62. Witam! Panie doktorze mój synek ma 3 lata i 3 m-ce, chirurg dziecięcy stwierdził u niego wodniaka jądra prawego. Rozmiar wodniaka jest rózny w zaleznosci od pory dnia i pozycji dziecka/mniejszy gdy spi oraz z rana/.Ten stan zauwazylismy ok 7 m-cy temu czy powinnismy jeszcze czekac? /zalecenie ok pół roku obserwacji/ czy w tym wieku juz zabieg jakis jest niezbędny.? Bardzo prosze o odpowiedz na nurtujące nas pytania. Nadmienie jeszcze ze w ciągu dnia czasami nie wyczuwam jąderka po tej stronie gdzie jest wodniak,a jesli nawet wyczuwam to jest ono bardzo wysoko tuz przy pachwince, a wieczorem gdy dziecko spi i wodniak jest mniejszy jest jąderko, ale i tak jest wyzej niz to lewe zdrowe. W wodzie w czasie kąpieli jąderko tez jest wysoko i ta prawa strona worka powiększona przez wodniaka robi się twarda, w palcach to zgrubienie się przesuwa.
Witam,
Jak już Pani pisałem w odpowiedzi nr 61, nie polecam czekania.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

63. Panie doktorze. Mój synek ma 21 mcy od 5ciu miesięcy zauważyłam u niego nabrzmiałe, lekko ssiniałe prawe jąderko zaznacze, że nosi jeszcze pieluszki. Chirurg dziecięcy stwierdził wodniaczka i kazał jeszcze do marca z zabiegiem poczekać. W czym jest cały problem...a mianowicie z tym, że owy wodniaczek raz zanika i jest nadzieja że się wchłonął a raz jest moim zdaniem duży. Sinieje tylko w pozycji siedzącej dziecka. Właśnie mój synek ma dość wysoką temperature 38,8 i bardzo nabrzmiały woreczek mosznowy oraz intensywny zapach moczu.<przy przyczyną może być owa gorączka> Mamy dopiero wizytę u chirurga wyznaczoną na marzec a obawiam się czy takie objawy nie zagrażają zdrowiu dziecka. Dziekuje za odpowiedź 
Witam,
Tak właśnie najczęściej z wodniakami bywa. Jeśli się w ciągu roku nie wchłonie będzie wymagał operacji, a obecne objawy nie zagrażają zdrowiu dziecka.
Z poważaniem
M. Śmigielski

64. Dzień dobry. Mój synek ma 1 rok i 10 m-cy. Po urodzeniu, w 3 tygodniu życia wykryto u niego wodniaka prawego jądra. Od tamtego czasu do dnia dzisiejszego wodniak się utrzymuje, raz się zmniejsza raz zwiększa( w zależności od pozycji ciała lub wysiłku fizycznego). Ostatnio po kąpieli wodniak się powiększył i był duży. Takich rozmiarów jeszcze nigdy nie osiągnął, ale teraz znów powrócił do swoich rozmiarów. Dla jasności sytuacji zacytuję ostatnie USG, które było robione 02.12.2008 r.: "Jądro prawe 16,5x9mm jednorodne o gładkich zarysach, położone w worku mosznowym. Dużych rozmiarów wodniak jądra prawego grubości do 22mm. Jądro lewe 15,5x6,7mm położone w kanale pachwinowym tuż przy wejściu do worka mosznowego. Najądrza bez zmian. Węzły chłonne pachwinowe niepowiększone". Dodam jeszcze, że jądro z wodniakiem nie jest zaczerwienione, ani twarde. Czy w takiej sytuacji i w tym wieku dziecka operacja wodniaka jest konieczna? Czy jest jeszcze szansa, że wodniak się wchłonie? Co należy robić, aby spowodować wchłanianie się wodniaka? Czy to jest normalne, że lewe jądro jeszcze jest wędrujące? Panie doktorze, proszę o poradę, gdyż jestem bezradna.
Witam
Poważniejszym problemem jest lewe jądro, które nie zstąpiło do moszny i jest mniejsze od prawego. Wodniak ma szanse jeszcze się wchłonąć, jednak ze względu na wymiary wodniaka szanse są małe. Wydaje mi się, że mogą tu być wskazania do obustronnej operacji: po stronie lewej umocowanie jądra w mosznie, po prawej operacja wodniaka, ale o tym powinien zadecydować urolog dziecięcy, który zbada dziecko.
Z poważaniem
M. Śmigielski

65. Panie Doktorze. Mój dwumiesięczny synek był tydzień temu w trybie nagłym operowany. Stwierdzono przepuklinę pachwinową i ostry wodniak jądra lewego. PO operacji jąderko lewe nadal jest duże, twardawe i lekko sine. Co to może oznaczać. Czy zoperowano jedynie przepuklinę, czy wodniaczek jąderka nie został usunięty ? Dodam, że przy wypisie ze szpitala była mowa jedynie o tym, iż jąderko jest opuchnięte. 
Witam,
Co zoperowano dokładnie powinno być napisane w karcie informacyjnej, proszę więc sprawdzić, bo ja nie wiem, gdyż mnie przy tej operacji nie było.
Z poważaniem
Mieczysław Śmigielski

66. Witam serdecznie panie doktorze, u naszego synka (w lutym skonczy 6lat) stwierdzono wodniaka jądra prawego. Byliśmy na konsultacji u pana doktora-zalecił nam pan zrobienie usg. Badanie zrobilismy w centrum "BIOS" i oto jego wyniki: jądro prawe o wym.17 x 9 x 9mm jądro lewe o wym.16 x 8 x 9mm Oba jądra połozone w mosznie, jednorodne, prawidłowej echogeniczności. Najądrza prawidłowe. Bez płynu w osłonkach jądra lewego. Niewielka ilość płynu w osłonkach jądra prawego grubości 6mm. Panie doktorze proszę o konsultację-czy w związku z tym operacja jest konieczna (podejrzewam, że tak) i jeśli tak to kiedy...
Witam,
W tym wieku wodniaki już nie zanikają i raczej wymagają operacji. Jeśli wodniak jest mały i nie powoduje dolegliwości bólowych to operacja nie jest pilna.
Z poważaniem
Mieczysław Śmigielski

67. Witam Panie Profesorze mój synek ma skończone 3 miesiace wczoraj okazało sie że ma wodniaka prawego jądra -jakie moga byc skutki uboczne?zauważyłam ze momentami jest mniejszy ale siny.prosze o pomoc gdzie mam sie z dzieckiem zgłosic.dziekuje z gory za porade
Witam,
Wodniak ma prawo zmieniać swą wielkość i mieć sinawe zabarwienie. Proponuję udać się na konsultację do urologa dziecięcego.
Z poważaniem
Mieczysław Śmigielski 

68. Witam.Zaraz po urodzeniu stwierdzono u mojego syna obustronne wodniaki jąder.Jądro lewe jest w mosznie,lecz prawe umiejscowiło się w pachwinie-jak stwierdził to chirurg dziecięcy.Obecnie syn skończył 5 m-cy.Jak długo należy czekać na wchłonięcie wodniaków?Czy w tym wypadku konieczna jest operacja?
Witam,
Prawdopodobnie będą wskazania do operacji ale ze względu na jądro znajdujące się w pachwinie.
Z poważaniem
Mieczysław Śmigielski 

69. Witam panie doktorze mam pytanie na temat wodniaka czy jest skuteczna terapia hormonalna czy lepiej zdecydowac sie na zabieg.Mój synek ma dwa latka i wędrujące jąderko.Czy taka terapia nie jest szkodliwa dla dziecka.Z góry dziękuje za odpowiedz
Witam,
Terapia hormonalna z pewnością nie pomoże wodniakowi, natomiast ja nie jestem zwolennikiem terapii hormonalnej w przypadku jądra wędrującego.
Z poważaniem
Mieczysław Śmigielski

70. Witam. Mój synek ma 22 mce od pół roku uwidocznił mu się komunikujący wodniaczek lewego jądra. Chirurg dziecięcy ustalił już termin zabiegu <za dwa dni>. Moje pytanie brzmi następująco czy owe nacięcie w okolicy pachwiny będzie duże, jak długo goją sie ranki i w jakim czasie dziecko dochodzi do funkcjonowania czyli samoczynnie poruszać się bo niestety energicznego dwu latka jest nie sposób utrzymac w jednym miejscu. I jeszcze małe pytanko moje dziecko nosi jeszcze pieluszki czy zakupic jakieś specjalne pieluchy może troszkę wieksze...Dziękuje za odpowiedź uspokoi ona moją niewiedzę pozdrawiam serdecznie
Witam,
Jest takie powiedzenie: "duży chirurg - duże cięcie" . Skąd ja mogę wiedzieć na jakiego chirurga Pani trafiła. Ranka będzie tylko jedna, goi się ok. 7 dni. Dziecko po takim zabiegu może po ok. 2 - 3 godz. iść na swoich nogach do domu i nie trzeba go ograniczać. Specjalnych pieluch nie wymaga.
Z poważaniem
Mieczysław Śmigielski

71. Dzień dobry panie doktorze mam pytanie,mój synek ma już wyznaczony termin zabiegu.W związku z tym pytałam czy są potrzebne badania przed zabiegiem wodniaka odpowiedziano mi że nie.Odbędzie się tylko krótka rozmowa z anestezjologiem przed zabiegiem.Chce pana zapytać o zdanie czy tak jest.Nie znam nawet grupy krwi mojego synka ale lekarz uznał ze nie jest to konieczne.Z góry dziękuje poprzednia odpowiedz pana bardzo mi pomogła dziękuje.
Witam,
Grupa krwi nie jest potrzebna, natomiast różne ośrodki wymagają różnych innych badań,np. morfologii, układu krzepnięcia.
Z poważaniem
Mieczysław Śmigielski

72. Witam, moj syn 9 mies. urodzil sie z wodniakami na obu jaderkach, prawy sie wchlonal a lewy zostal duzy i twardy.Do 8 mies. byl pod obserwacja i wtedy wykryto przepukline. W tej chwili jest 4 tyg. po operacji, ale wodniak nadal jest (mniejszy ale twardy). Prosze powiedziec czy sa szanse ze sie wchlonie, czy potrzebna bedzie druga operacja? Na karcie wypisowej ze szpitala pisze tylko o przepuklinie a o wodniaku nic, wiec moze nie byl usuniety? Jakie badania powinny byc wykonane na wizycie kontrolnej? Dziekuje. 
Witam,
Widocznie wodniaka nie zoperowano. Dla potwierdzenia czy to jest wodniak proszę wykonać USG jąder.
Z poważaniem
Mieczysław Śmigielski

73. Witam Bardzo serdecznie! i prosze o szybka odpowiedz..gdyz moj synek ma 3 miesiace i juz w czasie ciazy stwierdzono ze urodzi sie z wodniakiem.Najpierw 2 tygodnie temu chirurg sciagal mu plyn z lewego jaderka i kazal przyjsc za 2 tyg. Okazalo sie ze wodniak znow sie powiekszyl,a lekarz stwierdzil ze w piatek (czyli za 2 dni) bedzie mial zabieg,chce jeszcze zaznaczyc ze syn ma wodniaka jaderka lewego i nie widac wogole jaderka prawego.Co w tej sytuacji Panie Doktorze pan by postapil ?bo syn nie mial nawet robionego badania USG.Boje Sie czy to jest grozny zabieg?i czy jest szansa ze dziecko ma wogole te jaderko? 
Witam,
Nie wolno u dzieci ściągać płynu z wodniaka jądra. USG jąder jest bezwarunkowo koniecznym badaniem.
Z poważaniem
Mieczysław Śmigielski

74. Witam Panie Doktorze! jeszcze w nawiazaniu dot.pyt.nr 73 chcialam zapytac czy wogole poddac dziecko temu zabiegowi? gdyz ten lekarz widocznie poprawia juz bledy medyczne -zmienic lekarza?!z gory Bardzo dziekuje.
Witam,
Rzadko operuje się wodniaki jądra u 3 mies. chłopca. Natomiast bardziej niepokoi mnie sytuacja braku jądra po drugiej stronie. Dlatego konieczne jest USG i potem dopiero decyzja co do dalszego postępowania.
Z poważaniem
Mieczysław Śmigielski

75. Witam!bardzo dziekuje za wczesniejsze odpowiedzi,gdyz bardzo mi pomogly.Chcialam jeszcze zapytac czy sciaganie tego plynu z jaderek czyms grozi? skoro Pan Doktor tego nie uznaje.Postanowilam w zwiazku z tym zmienic lekarza i wizyte mam wyznaczona na 25 lutego,ale nie wiem czy syn moze tak dlugo czekac?czy ten wodniak moze go bolec bo syn od czasu tego sciagniecia ma dziwne napady placzu- zawsze przy karmieniu.Zauwazylam jeszcze ze rano ten wodniak jaderka jest bardziej nabrzmialy niz wieczorem.Z gory bardzo dziekuję.
Witam,
Ściąganie płynu z wodniaka u dzieci jest błędem, gdyż nie prowadzi do wyleczenia a grozi wprowadzeniem zakażenia. Wodniak może okresowo dawać dolegliwości bólowe.
Pozdrawiam
Mieczysław Śmigielski

76. Witam, Moj synek ma od urodzenia wodniaka, ktory ostatnio znacznie się powiększył i zrobił lekko siny. Synek ma teraz ok 20 miesięcy, a wodniak wielkośc kurzego jaja. Chirurg, ogladajacy wodniaczek gdy synek skonczyl roczek, powiedzial ze wodniak sie nie wchlonie, ale zabieg proponowal po ukonczeniu 2lat przez dziecko. Czy to ze nagle wodniak sie zaczal powiekszac, twardniec i zmieniac kolor, jest sygnalem do szybszej interwencji chirurgicznej?Z gory dziekuje za odpowiedz.
Witam,
Pojawienie się tych objawów może być wskazaniem do szybszej operacji.
Pozdrawiam
Mieczysław Śmigielski

77. mam 16 lai chyba moge mieć wodniaka bo mam cos w jądrze czego nie miałem i nie wiem co robić....ale to nie jest duże
Witam,
Nie szkodzi, że nie jest duże. Proponuję udać się do urologa.
Z poważaniem
Mieczysław Śmigielski

78. Moje 3 letnie dziecko miało operacje na wodniaka jądra prawego 9 dni temu i od tego czasu ma zasinione to jąderko. Byliśmy z nim na kontroli 3 dni po operacji ale lekarz nie stwierdził nic złego. Jąderko go nie boli. Czy to normalne?
Witam,
To może być siniak w tkance podskórnej , który jak każdy siniak sam ustąpi.
Z poważaniem
Mieczysław Śmigielski

79. Witam!Umojego synka tuż po urodzeniu zdiagnozowano wodniaka jąder.Po skończeniu roku mieliśmy termin zabiegu.Ale z racji,że synek często chorował,nie dochodziło to do skutku.W tym czasie pediatra zaproponował,żeby zrobić USG.Zrobiliśmy dwa w odstępie pół roku(cyt.oba jądra prawidłowej wielkości i echogeniczności,położone typowo w worku mosznowym.Najądrza w USG bez zmian.Powrózki nasienne bez zmian żylakowych.Nieco zwiększona ilość wolnego płynu w osłonkach obu jąder.Prawe jądro 19x11mm,wodniak 18x13.Lewe jądro18x12mm,wodniak 17x14mm.I drugie USG: oba jądra, najądrza,powrózki bez zmian.Nieco zwiększona ilość wolnego płynu w osłonkach jąder.Po str. prawej grubości 14mm,po str. lewej12mm.) W międzyczasie trafiłam na pana stronę i dowiedziałam się,że wodniaki mogą się wchłonąć w ciągu 2-3 lat.Mój syn ma teraz 2,7 mies.a ja ciągle mam nadzieję,że uda nam się uniknąć zabiegu.Nie wiem czy słusznie postępuję czekając.Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki.Pozdrawiam.
Witam,
Można jeszcze trochę poczekać, ale jeśli nie wchłoną się do 3 r.ż. to proponuję już potem leczenie operacyjne.
Z poważaniem
Mieczysław Śmigielski

80. Witam Panie Doktorze! Mam taki problem. Moj synek ma 19 miesiecy. 25 marca zapisany jest na zabieg - przepuklina pachwinowa prawostronna. Jednak caly czas waham sie czy zabieg ten musi sie odbyc, poniewaz na ten moment jelita nie zeszly mu do moszny. Dzisiaj bylismy z nim na usg. Wynik badania jest nastepujacy: &#8222;jadro prawe: 17x9x8mm, jadro lewe: 17x10x10mm. jadro prawe znajduje się w górnej części moszny. Niewielki wodniak lewego jądra. Echogeniczność jąder w granicach normy. Ilość płynu w fizjologicznej przestrzeni prawego jądra zwiększona. Najądrza bez zmian. Przepływy w tyt. jądrowych w granicach normy. W kanale pachwinowym prawym nie stwierdzono obecności jelita w worku przepuklinowym.&#8221; Pan doktor ktory robil USg powiedzial ze on by zabiegu na razie nie robil. Co Pan uwaza na ten temat.? Dodam jeszcze ze przepukline stwierdzono u synka gdy mial 5 tygodni. zeszly mu wtedy jelita i utknely, mial siną prawą stronę, krzyczał przy dotykaniu, pojechalismy do szpitala i tam powiedzieli nam ze to przepuklina i chcieli go operowac ale podczas usg cofnelo sie. Wynik zapisano tak: "Wodniak jądra prawego. Uwięźnięta przepuklina pachwinowa. W trakcie badania przepuklina uległa samoodprowadzeniu, zmniejszył się też wodniak tego jądra. Drożny kanał pachwinowy. Ślad płynu między pętlami jelitowymi przy wejściu do kanału." Od tamtej pory jeszcze tylko raz znalezlismy sie w szpitalu poniewaz jaderka mu sie powiekszyly i gdy go przewijalam to plakal,. Było to w pazdzierniku 2008 a wiec gdy mial 15 miesiecy. Wtedy po badaniu napisano tak:"Oba jądra w mosznie, normoechogeniczne. Jadro prawe wielkosci 14x6mm, jadro lewe 16,5x8mm. Zwiekszona ilosc plynu (echogenicznego) w oslonkach obu jader-po stronie prawej 20x9mm, po stronie lewej 22x1,3mm plynu. W prawym worku mosznowym uwidoczniono tubularny twór średnicy 5,5mm; ściana grubości do 1,4 mm (w jego świetle widoczna przelewająca się gęsta, płynna treść); zmiana (szerokosci 7mm) ciagnie sie wzdluz typowego przebiegu kanalu pachwinowego prawego do jamy otrzewnej i moze odpowiadac petli jelitowej schodzacej do worka mosznowego. Lewy kanal pachwinowy szerokosci ok5mm" Co Pan doktor o tym mysli? czy teraz jesli sie nic nie dzieje (bo tak naprawde to mu 2 razy zeszlo do tej pory-gdy mial 5 tyg i gdy mial 15 miesiecy) to jest konieczny zabieg? czasem powiekszaja mu sie jaderka, ale nie placze przy tym, ostatnio zdazylo sie tak 1,5 miesiaca temu, jak mial zapalenie oskrzeli i akurat lezal w szpitalu, lekarze powiedzieli ze to wodniaki i po 2-3 dniach juz tego nie bylo. Chodzimy z nim regularnie do kontroli do chirurgow i z tymi wodniakami to tak bylo ze raz sa a raz ich nie ma. Ostatni chirurg u ktorego byliśmy (w litopadzie) badal go palcem, tzn nie robil usg, tylko maly plakal a on mu sprawdzal czy ma dziurke no i stwierdzil ze ma wiec dal skierowanie na zabieg. Jak mial roczek to innny chirurg palcem stwierdzil ze nie ma juz dziurki a jesli ma to bardzo mala i nie wyczuwa jej. W miedzy czasie raz pediatra powiedzial mi ze jaderko mu ucieka. Ale chirurdzy nigdy nie mowili zeby mu uciekalo. Wiec sama juz nie wiem. Czy ten zabieg jest konieczny? Bardzo sie boje o malego. ostatnio spedzil 10 dni w szpitalu i sie nacierpial strasznie :( Dalabym wszystko zeby tego zabiegu nie trzeba bylo robic. A to ze prawe jaderko ma mniejsze od lewego to wada? Czy zawsze jaderka sa nierowne? Bardzo dziekuje za opdowiedz. Pozdrawiam 
Witam,
Jądra powinny być równe. Nie da się przewidzieć czy wodniaki same cofną się jak również nikt nie da Pani gwarancji, że nie dojdzie do ponownego uwięźnięcia przepukliny pachwinowej. 
Z poważaniem
Mieczysław Śmigielski

81. Witam moj synek ma w tej chwili 19 mies,ima wodniaka jader stwierdzono tou niego juz w 7 mies.Bedac u chirurgo dzieciecego powiedzialnam ze jak skączy 1,5 roku zeby sie skansultowac czy sie wchłonol,lecz nadal jest?Ipowiedzial ze konieczny jest zabieg?i ze trzeba go zrobic do dwuch lat.Prosze o porade.
Witam,
Wiele czynników wpływa na podjęcie decyzji o operacji, m.inn. wielkość jądra, wielkość wodniaka, obserwacja czy wodniak zwiększa się czy zmniejsza. Bez tych danych trudno mi coś doradzać.
Z poważaniem
Mieczysław Śmigielski 

82. Mój synek ma wodniaka jądra prawego, co potwierdza usg. Będzie musiał miec operację. Na czym polega operacja wodniaka jądra, jak jest znieczulone dziecko? Czy może się okazać, że dziecko będzie musiało zostać w szpitalu dłużej niz jeden dzień (powiedziano mi, że jeden dzień)? Czy dziecko normalnie funkcjonuje po tym zabiegu, czy może się bawić, wyjechać na wakacje?
Witam,
Operacja wodniaka jądra polega na otwarciu kanału pachwinowego i zamknięciu wąskiej komunikacji, przez którą płyn z jamy brzusznej przedostaje się pod osłonki jądra. Również odpowiednio zaopatruje się osłonki jądra aby zapobiec ponownemu gromadzeniu się płynu. Znieczulenie jest ogólne. Mogą zaistnieć nieprzewidziane okoliczności zmuszające do pozostania dłużej w szpitalu. Po zabiegu jeśli gojenie jest prawidłowe dziecko funkcjonuje normalnie i po wygojeniu może jechać na wakacje. 
Z poważaniem
Mieczysław Śmigielski

83. witam Panie Doktorze, mój roczny synek od 3 tyg. życia jest pod kontrolą poradni chirurgicznej po tym jak pediatra poinformował o podejrzeniu wodniaka jądra, jest to wodniak komunikujący, tydzień temu na wizycie prywatnej u znanego ordynatora usłyszałam że dziecko jest do natychmiastowej operacji bo po pierwsze wodniak a po drugie jest przepuklina,a ponieważ należę do nieznośnego grona upierdliwych matek pojechałam na konsultacje do innego ordynatora który w dniu dzisiejszym stwierdził że żadnej przepukliny nie ma, co więcej wodniaka nie ma i dziecko nie musi być operowane, a jedynie obserwowane.. Synek jest zdrowym, pogodnym dzieckiem, nie wyczuwam żadnej różnicy w podbrzuszu,żadnego zgrubienia ani kulki, kilka razy faktycznie zauważyłam że w jąderku lewym jest jakby więcej płynu niż w prawym, ale w ostatnim półroczu zdarzyło się to może ze trzy razy, jąderka są w mosznie, dziecko nie gorączkuje, zupełnie skołowana proszę o radę co mam dalej robić- kierować dziecko na zabieg czy wręcz przeciwnie zostawić w spokoju, skąd dwie tak skrajne opinie? proszę o radę i z góry dziękuję Joanna
Witam,
Zamiast chodzić do ordynatorów proponuję wykonać USG jąder i już wszystko będzie Pani sama wiedziała bez żadnych dodatkowych konsultacji.
Z poważaniem
Mieczysław Śmigielski

84. Dzień Dobry. U mojego synka gdy mial rok zauwazylam lekko powiekszone lewe jadro stwierdzono wodniaka ale zalecono ponowna wizyte jak skonczy 2 latka gdyz w tym czasie wodniak moze sie wchlonac. W wieku 2 lat powiedziano nam ze wszystko jest ok. Ja jesnak nadal obserwowalam synka i zauważylam ze szczegolnie po kapieli jadro jest lekko powiekszone. Obecnie synek ma 3 latka wykonalismy USG jader ktore wykazalo niewielka ilosc plynu widoczna tylko w pozycji stojacej. Po wizycie u lekarza stwierdzono ze konieczna jest operacja. Moje pytanie czy jest jeszcze szansa ze przy niewielkiej ilosci plynu wodniak jeszcze sie wchlonie czy tylko pozostaje operacja. Czy jeszcze mozna poczekac. Dziekuje za odpowiedz.
Witam,
Obecnie szansa na wchłonięcie jest bardzo mała.
Z poważaniem
Mieczysław Śmigielski

85. Nasz 17- miesięczny synek miał stwierdzonego wodniaka prawego jądra 2 tygodnie po narodzinach. Wodniak jest widoczny jednak nie zawsze. 3 tygodnie temu byliśmy na wizycie u chirurga dziecięcego ,który stwierdził że wodniak się nie wchłonie ponieważ "dziecko jest już za duże" i skierował na zabieg który ma być wykonany w lipcu. Nie stwierdził przy tym przepukliny. Nie wykonał USG. Mamy wobec tego pytanie czy nie można by jeszcze zaczekać z tym zabiegiem?
Witam,
Szansa na wchłonięcie wodniaka zmniejsza się z wiekiem, ale jeszcze istnieje. Mimo wszystko ja jednak proponuję wykonać USG jąder. 
Z poważaniem
Mieczysław Śmigielski

6. Witam. Mój synek ma 5 tygodni, bylismy z nim u chirurga i stwierdził u Niego wodniaka prawego i lewego jaderka. Powiedział że jest duża szansa na to że się wchłonie. Chciałbym się dowiedzieć czy są jakieś sposoby żeby odpowiednio układać jaderka? Lekarz proponował zrezygnowć z pampersów i zacząć stosować pieluchy tetrowe, tak aby po przewinięciu miał jaderka uniesione do góry. Proszę o radę. Z góry dziękuje i pozdrawiam adam 
Witam,
Słusznie powiedział, że jest duża szansa na wchłonięcie się wodniaków. Natomiast sposób pieluchowania nie tu żadnego znaczenia.
Z poważaniem
Mieczysław Śmigielski

87. Panie Doktorze mój synek ma 5,5 roku i niewielkie wodniaki obu jąder (nie zauważyliśmy ich wcześniej tzn. po urodzeniu i gdy był niemowlęciem ani my ani lekarze). Chirurg, który go badał stwierdził, że nie należy ich operować bo są na tyle małe, że nie uciskają na jądra, i że nie mają żadnego znaczenia dla zdrowia chłopca ani teraz ani w przyszłości, ale też nie zlecił USG. Ja jednak wciąż mam wątpliwości. Może dobrze by było jednak zrobić to USG i skonsultować się z kimś jeszcze? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Witam,
Ja też uważam, że mimo wszystko warto zrobić USG.
Z poważaniem
Mieczysław Śmigielski 

88. Szanowny Panie, mój synek (6miesięcy) ma od urodzenia wodniaka prawego jądra, co miesiąc chodzimy na wizyty kontrolne i mamy nadzieję, że wodniak wchłonie się samoistnie. Pan doktor mówił nam ostatnio, że gdyby zaczeło się dziac cos złego mamy natychmiast udac się na ostry dyżur. Synek od 3 dni ma wysoką gorączkę (ok.39), byliśmy u pediatry, która nic nie stwierdziła, powiedziała nam, że może to byc "trzydniówka" lub, że wychodzą mu zęby (nie ma opuchniętych dziąsełek), zaleciła przyjmowanie nurofenu. Gorączka wraca po tym jak środek przeciwgorączkowy przestaje działac, wodniak się powiększył odkąd ma tą gorączkę a skóra w miejscu wodniaka stała się lekko fioletowa. Dodam, że synek ma apetyt. Czy gorączka może miec związek z wodniakiem i czy powinnam udac się na ostry dyżur?
Witam,
Wodniak nie powoduje gorączki, natomiast w trakcie gorączki może wodniak ulegać powiększeniu i wówczas skóra moszny może wydawać się lekko fioletowa.
Z poważaniem
Mieczysław Śmigielski 

89. WITAM, U MOJEGO 19-STO MIESIĘCZNEGO SYNKA STWIERDZONO WODNIAKA Z PRZEPUKLINĄ.ZA PIERWSZYM RAZEM SIĘ WCHŁONĄŁ, NASTĘPNIE PO 3 MIESIĄCACH ZNOWU SIĘ POJAWIŁA GULKA KILKA DNI TEMU SIĘ BARDZO ZMNIEJSZYŁA. BYLIŚMY U PEDIATRY NA KONSULTACJI CZY KIEROWAC SIĘ DO CHIRURGA KAZAŁA SIĘ WSTRZYMAC, ALE DZIŚ RANO ZNOWU GULKA JEST BARDZIEJ WYCZUWALNA. CO MAMY ROBIC STRASZNIE SIĘ BOJĘ ZABIEGU. CZY IŚC DO CHIRURGA CZY JESZCZE SIĘ WSTRZYMAC. BARDZO DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDZ I POZDRAWIAM.
Witam,
Iść do chirurga, a jeszcze lepiej do urologa dziecięcego.
Z poważaniem
Mieczysław Śmigielski

90. mój synek ma prawie 3 latka, gdy miał 3 miesiące lekarka stwierdziła że ma wodniaka jądra i powrózka, był prawie gotowy do operacji, jednak po konsultacji z innym chirurgiem od operacji odstąpiono, wodniak w chwili obecnej jest niewidoczny jednak jąderko nie znajduje się w mosznie tylko jest podciągnięte do góry, czy konieczna będzie operacja czy można jeszcze z tym poczekać
Witam,
Raczej konieczna będzie operacja, ale to dopiero można ustalić po zbadaniu przez urologa dziecięcego.
Z poważaniem
Mieczysław Śmigielski