UROLOG DZIECIĘCY


Materiały archiwalne (101-200) PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dr Śmigielski   
poniedziałek, 20 lipca 2009 21:02

101. moja siostra jst w 34 tyg.ciąży, czuje sie dobrze, lekarze napisali w wyniku badań dla małej magaureten? oraz cystocoele?czy to cos bardzo poważnego, czy dziecko urodzi sie chore,?
Witam,
Dziecko może urodzic się z wadą układu moczowego, ale to wymaga weryfikacji po porodzie.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

102. witam panie doktorze. Z gory przepraszam ze pisze z tym pytaniem do pana ale nie znalazlam zadego nefrologa, a potrzebuje szybkiej odpowiedzi. No wiec chodzi mi o badanie moczu, oto jego wyniki:kolor pomaranczowy, przejzystosc metny, cieżar własciwy 1.021, erytrocyty 5+, bialko 1+, ph 6.5, leukocyty 1+, bialko 0.21 g/l, nieliczne bakterie i pasna sluzu, erytrocyty swieze gesto pokrywaja pole widzenia, erytrocyty wylugowane 1-3 wpw, leukocyty 3-5 wpw, dobowa utrata bialka 0.17 g/24h, kreatynina w moczu 117,07, ilosc moczu 800 ml.w zwiazku z tym mam pytanie czy te wyniki sa poprawne w szczegolnosci chodzi mi o ilosc kreatyniny w moczu. z gory dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam
Witam,
Najbardziej niepokojąca jest ilość świeżych erytrocytów - konieczna jest wizyta u lekarza.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

103. Szanony Panie w 39 tyg. ciąży w trakcie badania USG stwierdzono u mojej córeczki poszerzony UKM 0,47 cm w nerce prawej, , nie dano mi żadnych zaleceń , córeczka ma ponad 2 tyg. kontroli czy innych działań, czy pownnam udać się do specjalisty. Z poważaniem Izabela Badaczewska
Witam,
Powinna Pani niezwłocznie wykonać u córki kontrolne USG układu moczowego.
Z poważaniem
M. Śmigielski

104. Jestem w 33 tygodniu ciąży. W 29 tygodniu lekarz stwierdził wielowodzie oraz wadę nerki. Początkowo mówiono nam o wodonerczu teraz jednak lekarze mówią o o torbieli nerki prawej o wym. 37 mm x 44 mm. Zaznaczam,że chodzi o dziewczynkę. W 30 tygodniu miałam spuszczane wodu i teraz AFI wynosi 26 i cały czas utrzymuje się na tym samym poziomie. Mam pytanie czy ten torbiel to może być coś grożnego i jaki wpływ będzie miał na rozwój naszej córeczki. Lekarze uspakajają, że po porodzie się zajmą małą ale nic więcej niewiem. Z góry dziękuję za odpowiedź
Witam,
Słusznie mówią Pani lekarze - dopiero po porodzie wyjaśni się czy to jest rzeczywiście torbiel, czy coś innego. Zaraz po urodzeniu należy dziecko poddać diagnostyce urologicznej.
Z poważaniem,
M. Śmigielski

105. Szanowny Panie doktorze, jakieś 2-3 miesiące temu u naszego 5-miesięcznego wówczas synka zauważyliśmy zaczerwienione jądra i prącie. Mały często pociągał za swoje genitalia, kiedy był rozebrany, dodatkowo, podczas oddawania moczu, penisek robił się "balonikowaty" przy ujściu cewki moczowej. Pediatra stwierdziła stulejkę i zleciła wizytę u urologa. Pani urolog zaleciła delikatnie odciągać napletek i smarować główkę siusiaka Lignokainą. Teraz napletek schodzi bez problemu. Zerknąwszy z kolei na ogólne badanie moczu, kóre syn miał zrobione (wszystkie parametry w normie, oprócz dość licznych bakterii w polu widzenia), pani urolog stwierdziła, że jest dobre. Niestety przy kolejnym badaniu ogólnym bakterie były już bardzo liczne, posiew wykazał obecność E. coli oraz Klebsiella pneumoniae. Synowi pediatra przepisała Vercef - 2xdziennie przez 6dni, Furaginum- na noc 1/3 tabletki przez 3 tygodnie oraz Cebion 5kropelek na noc. Jądra nie są już zaczerwienione, siusiak natomiast lekko prze ujściu. Podczas sikania nie robi się już na końcu "balonik" i strumień moczu jest dużo szerszy. Po całkowitym zakończeniu leczenia, zrobiliśmy 2 ogólne badania moczu i wyniki są takie: barwa-żółta, Przejrzystość- lekko mętny, ph-6.5, ciężar- 1.010, białko, glukoza, bilirubina, urobilinogen, ciała ketonowe, azotyny i krew- w obydwu badaniach nieobecne. W osadzie: nabłonki płaskie- w obydwu badaniach nieliczne w preparacie; nabłonki okrągłe i śluz- nieobecne, LEUKOCYTY w 1. badaniu-8-10 w polu widzenia, w 2. badaniu- 2-3 w p.w., a erytrocyty świeże w 1. badaniu nieobecne, w drugim 4-6 w p.w. Bakterie w obu badaniach liczne w polu widzenia. Odstęp czasowy pomiędzy tymi dwoma badaniami wynosi 7 dni. Bardzo nas martwią te wyniki, nie dość, że bakterie dalej są liczne, to jeszcze te ertrocyty :( Zastanawiamy się, czy został podany właściwy antybiotyk i czy to czasem nie jest coś poważniejszego niż zwykła bakteriuria. Poza tym synek siusia częściej i więcej niż przedtem, często pociera pieluszkę, jakby go swędziały genitalia, a podczas kąpieli pociąga je i szarpie. Jeśli znajdzie Pan czas, żeby nam odpowiedzieć, będziemy ogromnie wdzięczni. Pozdrawiamy :)
Witam
Trudno mi oceniać stan dziecka bez zbadania. Może jeszcze jest jakiś stan zapalny pod napletkiem i stąd te zmiany. Proponuję wykonać na wszelki wypadek USG układu moczowego i raz w miesiącu kontrolne badanie moczu, a najlepiej zgłosić się z synkiem na konsultację do urologa dziecięcego.
Z poważaniem
M. Śmigielski

106. Panie Doktorze, Ostatnio robilismy badanie usg u naszego 6-miesiecznego syna. Wyszlo UKM 12 mm i poszerzenie przewodu moczowego 3-4 mmm - dot. strony lewej. Strona prawa bz. Jestesmy juz po pierwszej wizycie u nefrologa, a za ok. 3 tyg. idziemy na cystografie. Czego mozemy sie spodziewac? Czy powyzsze objawy swiadcza o czyms powaznym? Strasznie sie martwimy. Dodam, ze badanie na mocz dostalismy przez czysty przypadek. Syn nie mial zadnych niepokojacych objawow. Niestety w badaniu na posiew wyszla E.Coli. Dziekuje i pozdrawiam.
Witam,
Spodziewać się można odpływu pęcherzowo-moczowodowego po stronie lewej. Każde odchylenie od normy jest sprawą, której nie należy lekceważyć.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

107. Witam!! Bardzo prosze o poradę: Juz w ciązy stwierdzono powiększenie nerek. pierwsze baradnia odbyły sie gdy sym mial 2 m-ce, ostatnie USG (13.09.07) wykonaano jak syn mial 4 m-ce. Przesyłam Panu wyniki wszystkich badań USG jamy brzusznej(20.08.2007): obie nerki położone prawidłowo echo w normie. Obie zminione wodonerczowo. Nerka prawa - grubosc miąższu do 3,3 mm, kielichy grupy górnej 13 mm, pozostałe do 10 mmszerokości z wyokragleniem sklepień. Miedniczka nerkowa 14x13mm. Ściana UKM w normie-skrajne zwężenie podmiedniczkowe moczowodu. Nerka lewa - zróżnicowanie korowo-rdzeniowe zachowane, szerkość miąższu do 5,5mm. kielichy wszystkich grup do 9 mm, miedniczka nerkowa 19x8mm, moczowód do 4mm. Ściana pogrubiała do 2,4m!!!-Vur. W nerce prawej w dolnym kielichu uwidoczniono złóg wielkości 2,3mm. Nerka lewa 54 mm, nerka prawa 63mm. Pęcherz moczowy bez zmian. Moczowód lewy przypęcherzowo do 7 mm. wniosek: zwężenie podmiedniczkowe moczowodu po stronie prawej. Najpewniej wysoki refluks PM po stronie lewej. > CUM: pęcherzmoczowy gładkościenny, cewka moczowa w normie. Duża ilość gazów jelitowych - jednoznaczny refluks pęcherzowo- moczowodowy niewidoczny. > RENOSCYNTYGRAFIA: nerki prawidłowego kształt, połozenia i wielkości. Po stronie lewej wydłuzony odpływ z poszerzeniem moczowodu w górnej 1/2 - 2/3 i długie zaleganie w poszerzonym UKM. Po prawej krzywa renograficzna narastajaca i długo utrzymujące sie zaleganie w poszerzonym UKM. Po pionizacji i mikcji częsciowe opróżnienie UKM lewej nerki ale dalej silne zaleganie po stronie prawej. Czas T1/2 nieoznaczalne. Wniosek: Cechu obustronnego uposledzenia odpływu z bokiem po stronie prawej. > Syn został wstepnie zakwalifikowany do zabiegu operacyjnego, USG jamy brzusznej (13.09.2007) obie nerki położone prawidłowo, prawidłowego kształtu i echogeniczności. Nerka prawa zmieniona wodonerczowo, z kielichami gr. górnej i dolnej do 8 mm., środkowej do 7 mm. miedniczką nerkową do 24x15mm, sciana UKM w normie. W nerce lewej widoczne są kielichy grupy górnej i dolnej do 6 mm., mieniczka nerkowa do 15x9mm, moczowód przymiedniczkowo do 2,9mm, sciana UKM pogrubiała do 1,2mm. Grubość warstwy miąższowej po stronie prawej do 6 mm. po str lewej do 8,5 mm. Pęcherz moczowy dobrze wypełniony bez zmian. Moczowód lewy przypęcherzowo do 4,4 mm.Wn, zwęzenie podmiedniczkowe moczowodu prawego susp. - bez cech wysokiego cisnienia w UKM. VUR po str. lewej luz zwęzenie przypecherzowe moczowodu lewego. Wstępnie syn został zakwalifikowany do zabiegu chirurgicznego, ale lekarze chcą wykonac kolejne USG, boje sie że zwlekanie z decyzje z m-ca na m-c może doprowadzic do gorszego stanu synka. Prosze mi powiedziec jaka jest Pana opinia. Obawiam sie że czas nie jest moim sprzymierzeńcem. Z góry dziękuje. Pozdrawiam Hanna Olejnik
Witam,
Na podstawie przedstawionych przez Panią badań trudno postawić diagnozę. Skoro więc nie wiadomo na co syn choruje, to ciekawy jestem na co chcą go operować. Dziecko wymaga dalszej diagnostyki, najlepiej w ośrodku wysokospecjalistycznym.
Z poważaniem
M. Śmigielski

108. witam od 3 dni boli mnie nerka pamietam ze stwierdzono u mnie podwojne miedniczki teraz mysle ze przeziabilam pecherz bo czesciej oddaje mocz a do tego ta nerka bol taki jakby kolka nie caly czas lecz jak sie ruszam schylam ipt. raz nawet mialam krwiomocz co powinnam zrobic ?? narazie profilaktycznie pije wywar z pitruszki w ogole staram sie czescie pic ale to malo pomaga bol nie ustaje nawet po srodkach przeciwbolowych jestem w irlandii wiec zwlekam z pojsciem do lekarza poniewaz z mysla ze mi przejdzie 
Witam,
Nie należy zwlekać z pójściem do lekarza, to może być poważna sprawa. Wstępnie proponuję wykonać USG i badanie moczu.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

109. Dzień dobry Panie doktorze Zauważyłam u mojego 9 miesięcznego synka na penisie od zewnętrznej strony ale wyraźnie jest pod skórą pęcherzyk o średnicy ok 5mm czy jest to coś niepokojącego?
Witam,
Trudno mi odpowiedzieć na to pytanie bez zbadania dziecka. Proponuję wizytę u lekarza.
Z poważaniem
M. Śmigielski

110. Jestem w 28 tyg. ciazy.Mam stwierdzona wielotorbielowatosc obu nerek. U mojego dziecka wykryto powiekszone nerki.Co to oznacza, jakie sa zagrozenia dla dziecka i czy jego nerki beda funkcjonowaky normalnie? Czy nerki w trakcie rozwoju plodu, a potem po urodzeniu dziecka moga osiagnac normalne rozmiary?
Witam,
Badanie prenatalne daje tylko wstępną diagnozę. Ostateczne rozpoznanie ustali się wykonując specjalistyczne badania dziecka po urodzeniu i wówczas dopiero będzie można ustalić wskazania do ewentualnego leczenia i wypowiadać się na temat rokowania. 
Z poważaniem,
M. Śmigielski

111. dzendobry chciala bym aby moj roczny syn byl operowany u doktora w BIO-sie mam skierowanie do czd ,czy jest mozliwe aby operacja byla refundowana w calosci przez NFZ .
Witam,
Bardzo dziękuję za zaufanie, ale nie wiem na co syn jest chory i jaką ma mieć operację.
Z poważaniem
M. Śmigielski

112. Panie Doktorze, bardzo dziekuje za odpowiedz vs. syna. Jeszcze jedna kwestia. Czytam na forum, ze dzieci sa leczone Furagina, nam zlecono Bactrim. Co Pan sadzi o tym leku? Dziekuje i pozdrawiam.
Witam
Nie ma uniwersalnego leku na wszystkie choroby. To lekarz prowadzący ustala sposób terapii.
Z poważaniem
M. Śmigielski

113. Proszę o poradę. Miesiąc temu żona urodziła synka. Po około dwóch tygodniach starsza córka (2,5lat), która od 1,5 roku sama woła siku i nie stosujemy pieluch zaczęła popuszczać w dzień. Wcześniej nie miało to miejsca. Teraz sama biegnie po nocnik dopiero, gdy popuści w majtki. Z kolei, gdy pilnujemy i przypominamy jej aby zrobiła siku na nocnik to nie popuszcza. Czy może jest to problem natury psychicznej, czy tez może być wynikiem innych problemów zdrowotnych. Dziękuje. 
Witam,
Bardzo prawdopodobne jest podłoże psychiczne, ale na wszelki wypadek proponuję wykonać u córki badanie ogólne moczu oraz USG układu moczowego.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

114. DZIEN DOBRY . PANIE DOKTORZE DZISIAJ RANO PO DWOCH GODZINACH OD ZMIANY PIELUSZKI ZAUWAZYLAM ROPNA WYDZIELINE NA PIELUSZCE KOLORU BIALO-ZOLTEGO. MOJ SZESCIOMIESIECZNY SYN ODDAJE MOCZ DUZYM JEDNYM STRUMIENIEM .PELUSZKA TEZ JEST CIEZKA OD MOCZU ( CZYLI JEST DUZO MOCZU ) ZROBILAM MU BADANIE MOCZU ALE CZEKAM NA WYNIKI PROSZE MI POWIEDZIEĆ CO TO MOŻE BYC CZY TO COS POWAZNEGO? 
Witam
Trudno mi ustalić źródło pochodzenia ropnej wydzieliny bez oglądania pacjenta. Proponuję pokazać dziecko lekarzowi.
Z poważaniem
M. Śmigielski

115. Panie Doktorze, jestem w 26 tyg. ciąży,3 tygodnie temu stwierdzono u mojego dziecka poszerzenie prawego ukm -7mm, prawy był w normie i wynosił 5mm. Obecnie prawy powiekszył się do 8,5mm.Jestem bardzo zdenerwowana tyn faktem, proszę o informację na powyższy temat. Czy jest to sytuacja groźna dla mojego synka?
Witam,
Określenie "groźna sytuacja" jest pojęciem względnym. Proszę systematycznie chodzić na kontrole z USG, a po urodzeniu dziecko będzie dokładnie zbadane i wówczas ustali się czy są wskazania do jakiejś interwencji.
Z poważaniem
M. Śmigielski

116. dzien dobry Panie doktorze!Otóż mam takie pytanie.Co prawda dzieckiem juz nie jestem, ale czy mozna w moim wieku 24 lata przypuszczać pewnien niedorozwój prącia dł.ok 5 cm w spoczynku (ok 9-10 we wzwodzie). Dodam iz w wieku 6 lat mialem operacje na przepukline, czy istnieje ryzyko ze np. po żle przprowadzonej operacji lub tez w pożnym okresie stawienia sie na nia przyczynilo sie to do jakiegos niedorozwoju prącia. I czy w moim wieku istnieje jakaś szansa na wyleczenie tego niedorozwoju w sposob farmakologiczny badż operacyjny. Z góry dziekuje za odpowiedz.
Witam
Operacja przepukliny nie ma związku z wielkością prącia. Aby stwierdzić obiektywnie czy jest to niedorozwój proponuję udać się na konsultację do seksuologa lub urologa dla dorosłych.
Z poważaniem
M. Śmigielski

117. Mam 2,5 letniego syna. W badaniu USG stwierdzono na głębokości 5-8mm ograniczony zbiornik płynowy o śr. około 4mm, patologicznych połączeń z jamą otrzewnową nie uwidoczniono - czy to jest przetrwały moczownik? Czy można stosować zabiegi laserowe na pępek? Czy trzeba to koniecznie wyciąć?
Witam,
Być może jest to przetrwały moczownik. Jeśli ta torbielka nie daje żadnych dolegliwości to uważam, że w obecnej chwili nie trzeba jej koniecznie wycinać.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

118. witam mam pytanie dotyczace Kłebuszkowego zapalenia nerek. Mam bialkomocz (ok 15 g/dobe) i krwimocz spowodowany wlasnie KZN. czy to sie jakos leczy, czy jestem skazana na ten krwiomocz juz zawsze ??
Witam,
Z tym pytaniem proponuję zwrócić się do nefrologa
Z poważaniem
M. Śmigielski

119. witam Panie Doktorze. Mam pytanie koleżanki córka oddaje bardzo mało moczu 2-3 razy dziennie. Rok temu rozpoznali u niej KZN minimal changes. czy to jest zwiazane z ta choroba. pozdrawiam
Witam,
Mam za mało danych, aby wiążąco się wypowiadać na ten temat. Pytanie należy skierować do lekarza, pod którego opieką znajduje się dziecko.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

120. Witam, jestem autorem 1 i 2 pytania. Niestety potwierdziły się moje obawy i na początku grudnia mam zabieg. Chciałbym pana prosić o opisanie jak taki zabieg wygląda. Czy odbywa się to na znieczuleniu/narkozie czy będę mógł po zbiegu robić to samo co przed czy będę mógł to samo jeść oraz jakie mogą być skutki uboczne.
Witam,
Przykro mi, ale ja nie wiem o które pytania chodzi.
Pozdrawiam
M. Śmigielski

121. Witam.Mój synek (1,5 m-ca) urodzil się z bakteriami w moczu, podawano mu Zinacef i wszystko sie unormowało, po 2 tyg. zrobilismy kontrolne badanie moczu i było w porządku, jednak w związku z odparzeniem pupy i nie gojącymi sie rankami lekarz zlecił posiew, wynik - e.coli 10^5. Syn przez tydzień przyjmował Zinnat. Niestety pua nadal nie wyglada za dobrze, poza tym nie ma innych objawów - prawidłowo przybiera na wadze i nie gorączkuje. Co powinnam robic? Czy powtarzac posiew? Czy rzeczywiście ta bakteria jest odpowiedzialna za ranki an pupie? będże wczięczna za pomoc
Witam,
Wskazaniem do wykonania posiewu moczu jest ropomocz. Jeśli w badaniu ogólnym moczu nie było zmian - u syna nie należy podejrzewać zakażenia układu moczowego i z tego powodu leczyć go antybiotykami.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

122. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Syn ma zalecone przyjmowanie Furaginu (2x1/4 tabletki przez 14 dni). Czy podawac czy odpuścic? Dziękuję bardzo
Witam,
Nie widzę wskazań do podawania leków odkażających drogi moczowe.
Pozdrawiam
M. Śmigielski

123. Panie Doktorze, moja dwuletnia córka z powodu podmiedniczkowego zwęzenia moczowodu ma zleconą scyntygrafię EC z furosemidem. Byłam z nią na badaniu kilka dni temu ale niestety po podaniu hydroksyzyny nie zasnęła, co było do przewidzenia gdyż jest bardzo żywym dzieckiem i hydroksyzyna nigdy na nią nie działała. Lekarze odmówili podania mocniejszego leku i badanie nie mogło byc wykonane. Powiedzieli,że mam próbować do skutku i przychodzić tyle razy aż się uda. Ja jednak wiem, że córka nie zaśnie po hydroksyzynie i nie chcę jej stresować bezsensownymi próbami.Chciałabym się Pana Doktora spytać w jaki sposób usypiane do scyntygrafii są dzieci w CZD. Czy możliwe jest podanie jakiegoś środka usypiającego np dormicum? Rozważam przyjazd na badanie do Warszawy ponieważ lekarze Akademii Medycznej w Gdańsku podają tylko hydroksyzyne a ja nie mogę długo czekać, bo zdaniem nefrologa należy działać szybko.Bardzo dziękuję za odpowiedź.Ania.
Witam,
Proponuję w tej sprawie porozumieć się z doktorem Krzysztofem Tothem poprzez stronę http://nukleomed.pl/
Z poważaniem
M. Śmigielski

124. u dziecka wyszy w badaniu fosforany bezp i trojfosforany amonowo -magnezowe co to oznacza
Witam,
Z tym problemem proponuję zwrócić się do nefrologa.
Z poważaniem
M. Śmigielski

125. Mam ogromną prośbę o interpretację wyników moczu mojego 8 miesięcznego synka:mocz badanie ogólne wszystko jest w porządku,a mikroskopowa ocena osadu moczu: nabłonki płaskie pojedyńcze,leukocyty pojed. co kilka pól widzenia,erytrocyty świeże pojedyńcze w preparacie.Jeśli to możliwe proszę o wstępną opinię .Zanim udamy się do lekarza chciałabym wiedzieć czy są duże powody do niepokoju bardzo proszę.
Witam,
Ten wynik jest prawidłowy.
Pozdrawiam
M. Śmigielski

126. witam, proszę o poradę - w badaniach krwi mam zapisane - nieliczne pasma śluzu, co to moze oznaczać?
Witam,
To chyba jakaś pomyłka. We krwi nie powinno być śluzu.
Pozdrawiam
M. Śmigielski

127. Witam! Mam 19lat i moim problemem jest nieprawidlowy (wrodzony) kształt napletka... co prawda ze strony technicznej nie utrudnia on w zaden sposob funkcjonowanie penisa. Natomiast psuje mocno wzgledy estetyczne co nie ukrywam wiaze sie trwala bojaznia o ocene penisa przez partnerki plciowe. Czy w takiej sytuacji poleca Pan zabieg. Jezeli tak to jakie kwoty Pan przewiduje za plastyke napletka. Ostatnie pytanie czy jest u Pana mozliwosc wykonania zabiegu ze skierowania od urologa "na NFZ" - mam ubezpieczenie. Pozdrawiam.
Witam!
Proponuję z tym problemem zwrócić się do urologa dla dorosłych. Ja jestem urologiem dziecięcym.
Z wyrazami szacunku,
M. Śmigielski

128. Czy skrzywienie prącia w lewą stronę może być spowodowane bakteriami w moczu?
Witam,
Nie,nie może.
Pozdrawiam
M. Śmigielski

129. Moj4,5 synek miesiąc temu miał w posiewie moczu wykrytą bakterie Klebsiella pneumonia 10do szostej w ogolnym moczu leukocyty 4-5 dostał Zinnat.po leczeniu był wykonany posiew i wyszła ta sama bakteria tylko 10 do piątej,ale w moczu ogolnym leukocyty spadły 0-1.Dostał Baktrim w ostatnim dniu anybiotyku zrobiliśmy posiew i wyszedł jałowy.USG jamy brzusznej w porzadku.Minęło trzy tygodnie i zrobiłam kolejny posiew wyszły trzy bakterie mocz ogolny idealny leukocyty 1-2 dałam do innego labolatorium i wyszło siedem bakterii mocz był pobrany ze środkowego strumienia siusiak umyty i zdezynfekowany rivanolem. wczoraj pobrałam jeszcze raz nie mam jeszcze konkretnego wyniku ale wiem że bakterie rosną na obu płaszczyznach mocz ogolny jest dobry leukocyty 0-1.Lekarka kazała dac sobie spokoj i obserwowac dziecko .Objawy(biegunka z pianą i śluzem )ustąpiły ale od dwoch tygodni bardzo żle śpi w nocy wierci się istęka ale się przy tym nie budzi.Nie wiem co robić.Błagam o szybką odpowiedz
Witam,
Słusznie lekarka kazała. Nie trzeba robić posiewu moczu jeśli wynik badania ogólnego moczu jest prawidłowy.
Z poważaniem
M. Śmigielski

130. Dzień dobry, Wczorajsze usg (jestem w 35tc) wykazało, iż moja córka ma powiększony żołądek oraz UKM obu nerek szer do 5mm. Nie uzyskałam niestety odpowiedzi na moje pytani z czego to może wynikać oraz jakie może mieć skutki tylko informacje iż należy po porodzie wykonać dziecku usg. Moje pytanie jest takie, na ile to ukm rzeczywiście odbiga od normy (na stronie Pana Doktora widzę posty o raczej wyższych wartościach tego parametru) i czy powinnam może jednak powtórzyć to usg? czy powinam szukać specjalistycznego szpitala do porodu? będę wdzięczna za odpowiedź, Katarzyna
Witam,
To poszerzenie ukm niewiele odbiega od normy. Uzyskała Pani słuszną informację, że po porodzie należy dziecku wykonać USG. Poszerzenie ukm do 5 mm nie wymaga szukania specjalistycznego szpitala do porodu.
Z poważaniem
M. Śmigielski

131. witam mam pytanie czy krwiomocz mozna w jakikolwiek sposob leczyc i jak ?? z powazaniem kasia
Witam,
Krwiomocz może być objawem jednej z bardzo wielu chorób, którą z całą pewnością należy leczyć. A jak leczyć, to zależy od wywołującej krwiomocz choroby.
Z poważaniem
M. Śmigielski

132. dziekuje za szybka odpowiedz. mam jeszcze jedno pytanie, jakie choroby moga wywolac krwiomocz ??
Witam,
Np. uraz, stan zapalny, kamica układu moczowego , nowotwór i wiele innych.
Z poważaniem
M. Śmigielski

133. Syn miał robione USG.Opis prawej nerki był następujący:położona prawidłowo o gładkich typowych obrysach, prawidłowej wielkości. Warstwa miąższowa prawidłowej szerokości i echogeniczności.Układ zbiorczy nieposzerzony. W biegunie górnym przestrzeń płynowa o średnicy ok. 1,1cm.(torbiel?, poszerzony kielich?)Tak wygłądał opis USG. Moje pytanie brzmi: Co to oznacza?Czy to coś poważnego? Co Pan doktor radzi? 
Witam,
Radzę powtórzyć badanie u dobrego specjalisty dysponującego dobrym aparatem.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

134. Witam!! Synek ma lekkie poszerzenie UKM prawostronne.Ma 2latka.Do tej pory posiew moczu był jałowy. Ostatnio wynik pokazał-wychodowano bakterie w ilości 10^4/ml ; echerichia coli ; enterobacter species ; enterococcus species . Czy jest to powód do niepokoju ? serdecznie pozdrawiam!
Witam,
Najprawdopodobniej jest to zanieczyszczenie.
Pozdrawiam
M. Śmigielski

135. W posiewie moczu u mojego 7 tygodniowego synka wyszla bakteria coli 10do7.jakie mozna zastosowac tu leczenie
Witam,
Jeśli wynik badania ogólnego moczu jest prawidłowy, to nie proponuję żadnego leczenia.
Z poważaniem
M. Śmigielski

136. Szanowny Panie Doktorze, u mojego synka w 31 tc wykryto (6.12.2007) poszerzenie miedniczni nerkowej prawej UKM = 15mm. lEWA bez zmian. Poza tym obraz USG prawidlowy. Ilosc wod plodowych w normie. Czy w zwiazku z tym powinnam zdiagnozowac wielkosc UKM jeszcze przed porodem. Lekarz mowil o ew. odbarczaniu nerki plodu gdy dojdzie do UKM=20mm. Czy to dziecko moze bolec? Z gory dziekuje za odpowiedz. 
Witam,
Oczywiście, że może boleć.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

137. Dzień dobry, Moja bratanica ma mieć niedługo robioną cystografię ( ma 4 latka ) chciałabym zapytać czy przy takim zabiegu stosuje się jakieś znieczulenie?
Witam,
Wprowadzany cewnik powleka się żelem, który ma działanie miejscowo znieczulające.
Z poważaniem
M. Śmigielski

138. Witam odebralam wyniki badan moczu leukocytów ma 25-30 to duzo co to znaczy i jeszcze ma śluz(++)o co chodzi z tymi plusami?... i co najwazniejsze poj.kr.szczaw Ca +....jestem zielona w tych sprawach poprosze o pomoc
Witam,
Wynik wskazuje na zakażenie układu moczowego. Proponuję wizytę u nefrologa.
Z poważaniem
M. Śmigielski

139. Panie doktorze mam 2,5 rocznego synka. 21 listopada miał wykonaną heminefrektomię. wycięto mu dolną połowę nerki prawej. nadal jesteśmy w szpitalu gdyż z rany sączy się jakiś płyn.to już 25 dni a czytałam, że ma prawo się sączyć do 3 tygodni.raz lekarz mówi że jeszcze ma prawo lecieć bo to była poważna operacja, innym razem mówi, że jeżeli tak będzie lecieć to będzie musiał go otworzyć jeszcze raz. Jesteśmy załamani. na początku podejrzewano u niego złośliwego guza nerki na szczęście to nie to, ale tak się o niego boję. proszę mi powiedzieć czy takie sączenie może tak długo trwać. co będzie takim ostatecznym sygnałem do ponownego otworzenia rany,czy ta wydzielina będzie miała jakiś charakterystyczny zapach lub wygląd. czy zgadzać się na to aby to ten sam lekarz wykonał tą operację.Proszę o szybką odpowiedź
Witam,
Ja już na to pytanie odpowiadałem
Pozdrawiam
M.Śmigielski

140. Dzień dobry! U mojej niespełna rocznej córeczki wyczułam na wardze sromowej większej guzek wielkosci ziarna fasoli. Badanie usg nie dało jednoznacznej odpowiedzi. Wiem tylko tyle, że znajduje się on 4 mm pod skórą i jest ruchomy. Jakie schorzenia mogłyby ewentualnie wchodzić w grę?
Witam
Proponuję udać się z córką na konsultację do ginekologa dziecięcego.
Z poważaniem
M. Śmigielski

141. Ja ponownie w sprawie dziewczynki z guzkiem wargi sromowej. Byłam na konsultacji u ginekologa dziecięcego, który nie spotkał sie z takim przypadkiem oraz u chirurga dziecięcego, który wykonał usg i tez nie potrafił postawić jednoznacznej diagnozy. Dziecko nie odczuwa żadnego bólu. Czy to może być torbiel gruczołu Bartolina? 
Witam
Najprawdopodobniej to będzie torbiel gruczołu Bartholina.
Pozdrawiam
M. Śmigielski

142. Witam.Moja córka ma 7 lat.Badań diagnostycznych miała wykonywanych bardzo dużo.Całą dokumentację wraz ze zdjęciami przywiozę na konsultację.Kasia od urodzenia ma przetokę pęcherzowo-skórną,jest to jak do tej pory jedyny zabieg jaki miała wykonany.Mam nadzieję,że podejmie się Pan leczenia Kasi.
Witam,
Bardzo proszę umówić się na konsultację w BIOSie.
Z poważaniem
M. Śmigielski

143. witam panie doktorze! moj 4 l. synek najpierw skarżyl sie ze boli go wzdluz gorna czesc pracia jak oddaje mocz, pozniej zaczelo go pobolewac spojenie lonowe. myslalam ze to zapal. cewki moczowej albo pecherza a ze bylo to w pt. i w sobote to podalam mu furagine . nie wiem czy pomaga ale we wtorek zaczelo mu pojawiac sie okragle zgrubienie. bylo zaczerwienione i powiekszalo sie. przy oddawaniu moczu juz go nic nie bolalo. pojechalam na chirurgie dziecieca tam lekarz stwierdzil zapal. napletka i polecil przemywac riwanolem oraz robic oklady. prosze powiedziec czy to faktycznie pomoze i czy lepiej uzywac riwanolu w plynie czy w zelu. czy to wystarczy , czy nie nalezy uzyc jeszcze masci z antybiotykiem np. detromycyny. bede wdzieczna za odp. gdyz bardzo mnie to niepokoi. ponadto nie wiem jak dlugo to w/w leczenie stosowac czy wystarczy kilka dni czy tydzien czy wiecej? cz po zakonczeni lecz. nalezy wykonac badanie moczu, czy wymazu z napletka aby miec pewnosc ze nie nastapi nawrot zakazenia
Witam,
Stan zapalny pod napletkiem utrzymuje się zwykle kilka dni. Pod napletek można stosować Detreomycynę, z wierzchu okłady z rivanolu (proponuję w płynie). Nigdy nie ma pewności, że nie nastąpi nawrót zakażenia.
Z poważaniem
M. Śmigielski

144. Witam! U mojej 7 miesięcznej córki zauważyłam po każdym oddaniu moczu biały serowaty nalot na wargach sromowych. O czym może to świadczyć?
Witam,
Prawdopodobnie świadczy to o stanie zapalnym.
Z poważaniem
M. Śmigielski

145. witam Panie Doktorze mam pytanie czy częstsze oddawanie moczu może sugerować jakąś choroę córka ma 6lat rano po przebudzeniu w ciagu 1,5 godziny potrafi iść 2- 3 razy do toalety oddaje małe ilości moczu nic ją nie boli i trwa to np jeden dzień dwa następne jest dobrze a następnie znowu rano częściej odda mocz dodam że w nocy nie siusia
Witam,
Na wszelki wypadek proponuję wykonać u córki badanie ogóle moczu i USG układu moczowego.
Z poważaniem
M. Śmigielski

146. Dzień dobry! Panie doktorze, wczoraj byłam na USG (31 tydzień ciąży) i nie umiem o niczym innym myśleć. Otóż podczas badania lekarz zauważył ze prawa nerka (i tu przez nerwy nie pamietam dokładnie jego słów niestety) ale chodzi o to ze zauważył ze prawa nerka ma jakiś mały rozstęp - 7mm, doktor powiedział tylko ze czasami tak sie zdaza, ze to nic grożnego i ze norma to do 1 cm i ze po urodzreniu mam powiedzieć położnej o tym zeby zrobili dziecku od razu prześwietlenie tej nerki (z lewą wszystko dobrze). Wyszłam z gabinetu i nic więcej nie wiem, szukam w internecie ale w sumie nie wiem czego, tylko nerwy się nasilają bo czy to coś poważnego? wiem ze nie dokładnie ujęłąm treść wizyty, ale tylko pamiętam to co napisałam, bardzo prosze doktora o rade! 
Witam,
Nie ma czegoś takiego w nerce jak rozstęp. Po badaniu lekarz powinien wręczyć Pani opis, jako dokument wykonanego badania i tam było by dokładnie napisane co dzieje się z prawą nerką. Tym niemniej, jak zasugerował doktór, proponuję po urodzeniu wykonać dziecku kontrolne USG.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

147. Panie doktorze, dziękuję za odpowiedz - lecz gdzie mam ją szukać? jestem na stronie www.smigielski.net i nie wiem gdzie ją odnależść :( 
Witam
Należy szukać w PORADACH.
Pozdrawiam
M. Śmigielski

148. panie doktorzejestesmy umowieni do pana na konsultacje i czy trezba miec ze soba usg ukladu moczowego? 
Witam,
To zależy od tego na co dziecko choruje
Pozdrawiam
M. Śmigielski

149. Drogi Panie doktorze proszę o odpowiedz czy wyniki moczu mojego dziecka są poprawne :glukoza norm, ciało ketonowe ujemne, bilirubina ujemny; ciężar właściwy 1,010 ,krew ujemny, ph 6,0, białko ujemny, urubilinogen norm, azotyny ujemny, leukocyty ujemny, śluz skapy,bakterie pojedyncze erytrocyty pojedyncze w preparacie świeże i częściowo wyługowane, leukocyty 2-5 w polu widzenia. Proszę mi odpowiedzieć czy ciężar właśćiwy jest prawidłowy 1,010 .Z góry dziękuję za pomoc.
Witam,
Tak, wynik jest prawidłowy.
Pozdrawiam
M. Śmigielski

150. Panie doktorze. Mam syna w wieku 1 rok i 9 miesięcy. Ostatnio w miejscu około 1 cm od ujścia odbytu w kierunku worka mosznowego, w tkance podskórnej, pojawiło się zgrubienie (guzek lub narośl) wielkości około 0, 75 cm. Jest on niebolesny, raczej twardy. Czy to może stanowić jakieś zagrożenie? Proszę o pomoc. 
Witam,
Proponuję udać się z synkiem na konsultację do chirurga dziecięcego.
Pozdrawiam
M. Śmigielski

151. Bardzo proszę o interpretację wynikow moczu mojego synka. odzczyn jakosciowy-kwasny ciężar właściwy-1,006 osad-nabłonki płaskie-d.liczne krwinki białe- 1-3 bakterie-niel bilirubina nieobecna urobilinogen- w normie dodam że synek ma pięć miesięcy jest karmiony piersią ,je zupki i deserki ze słoiczkow ,ale nie chce nic pić nasza pediatra twierdzi że widocznie pierś mu wystarcza. Bardzo dziękuję za odpowiedż
Witam,
Wynik badania moczu mieści się w granicach normy. Ja również przychylam się do opinii pediatry.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

152. Witam Panie Doktorze proszę o pomoc w posiewie córki wychodowano enterococcus faecalis 10x3 czy te bakterie to coś powarznego czy musi dostać antybiotyk dodam że w badaniu ogólnym moczu wszystko było dobrze pytałam o to w pytaniu 149 dodam że córka czyje się dobrze.dziękuję i pozdrawiam 
Witam,
Te bakterie to zanieczyszczenie, więc nie jest potrzebne żadne leczenie.
Pozdrawiam
M. Śmigielski

153. Witam. mam 18 lat. gdy bylam dzieckiem wykryto u mnie zespół dziadka do orzechów jednak nie konsultowalam tego z zadnym specjalista i nie lecze sie. teraz zamierzam zaczac brac tabletki antykoncepcyjne i w zwiazku z tym mam pytanie czy to moze miec jakis nagatywny wplyw na zespol dziadka do orzechow? i co to jest w ogole za choroba? z gory dziekuje za odpowiedz
Witam
Zespół dziadka do orzechów polega na uciśnięciu żyły nerkowej lewej (z następowym nadciśnieniem w jej korycie i dopływach)na poziomie skrzyżowania z tętnicą krezkową górną i aortą, co w efekcie może u Pani objawiać się żylakami w lewych przydatkach.Ginekolog przed wypisaniem dla Pani recepty na tabletki antykoncepcyjne powinien wziąć ten stan pod uwagę.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

154. moj syn ma 3,5 miesiaca. Dzisiaj na badaniu usg stwierdzono ze nerka prawa nie powiekszyla sie od urodzenia ( 32/16mm) a nerka lewa jest na dolnej granicy normy 53/36mm. Powiekszyla sie nieznacznie. Badania ogolne moczu i posiew sa dobre. Co moze byc tego przyczyna , jakie nalezaloby podjac leczenie, jakie badania wykonac i gdzie sie zgloscic na konsultacje? Obie nerki sa o prawidlowej echostrukturze. Dodam jeszcze ze moj maluch ma rowniez powiekszona watrobe. Dziekuje i pozdrawiam
Witam,
Proponuję wykonać badanie izotopowe nerek w celu zbadania ich czynności.
Z poważaniem
M. Śmigielski

155. A czy w wieku 13lat można masturbować się?Może to wpłynąć na późniejszy wiek. Pozdrawiam M.Nowowicki
Witam,
Ja jako urolog dziecięcy zajmuję sie operacyjnym leczeniem wad wrodzonych układu moczowego, a więc z tym pytaniem proponuję raczej zwrócić się do seksuologa dziecięcego.
Z poważaniem
M. Śmigielski

156. Dzień dobry. Mam takie krótkie pytanie mam 16 lat i zaczerwienienie miejscowe napletka i przy otworku tez. Wiec moje pytanie brzmi: Co mam zrobić czy moge sam kupić jakiś preparat czy musze iść do lekarza ?
Witam
Proponuję jednak iść do lekarza. Zaczerwienienie może być objawem tak wielu schorzeń, że bez dokładnego zbadania pacjenta nie da się ustalić rozpoznania oraz zlecić odpowiedniego leczenia.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

157. Witam Panie doktorze… W listopadzie (miała 15 miesięcy) moja córeczka (teraz17 miesięcy) przebywała w szpitalu i tam po cewnikowaniu zaczęły się kłopoty…Dodam że przed szpitalem korzystała już z nocnika, wołała i dawała znać że chce, wpadki zdarzały się rzadko. A po cewnikowaniu zaczęła płakać przy siusianiu, widać że ją boli, nie trzyma moczu i musieliśmy wrócić do pampersów…Brała furagin i zinat bo w badaniu ogólnym moczu wyszły leukocyty…posiew moczu był jałowy. Wczoraj odebrałam wyniki i wyszło że ma w moczu krwinki białe, czerwone, białko i obecność w moczu azotynów.( BLO moderate, PRO 100mg/d L, NIT positive, LEU large).Mocz ma intensywny zapach a mała znowu się moczy i widać że coś jest nie tak przy oddawaniu mocz…Jak prosiłam o skierowanie na badania to mówiłam że problem z moczem nadal jest a pediatra na to że jest jeszcze mała i ma prawo się moczyć…ale jak wyjaśnić fakt że na 2 miesiąc przed szpitalem nie było takiego problemu mała z chęcią załatwiała się na nocniku i dawała znać że chce…Jestem załamana bo teraz idzie więcej pampersów niż jak była mała. Czy oni uszkodzili jej cewkę? 
Witam,
Raczej nie uszkodzili. Ale w tej chwili trzeba leczyć zakażenie układu moczowego, a po wyleczeniu zrobić diagnostykę układu moczowego.
Z poważaniem
M. Śmigielski

158. Dzień dobry mam pytanie czy podczas brania antybiotyku i występującej temperatury (angina ropna u córki 17 letniej)kolor moczu może ulec zmianie na ciemno żółty z domieszką brązu jest o wiele ciemniejszy niż zwykle dodam że robiłam badania moczu przed chorobą 2 m ce.badania były dobre tylko urobilinogen byłpodwyższony 2,0mg/dl ale lekarz powiedział że to nie szkodzi.Proszę o pomoc i z góry dziękuję. 
Witam,
Tak, kolor moczu może wówczas być inny. Proponuję obfite pojenie i kontrolne badanie moczu po wyleczeniu anginy.
Z poważaniem
M. Smigielski

159. USG jamy brzusznej u mojej 19 miesiecznej córeczki wykazało w prawej nerce miedniczke poszerzoną do 12 mm,kielichy do 5 mm.
Witam,
Proszę o więcej danych na temat zdrowia córki. Taki pojedynczy wynik w oderwaniu od kontekstu może być w bardzo różny sposób interpretowany.
Pozdrawiam
M. Śmigielski

160. Panie doktorze zrobiłam USG jamy brzusznej, na którym wyszło, że UKM nerki prawej nieznacznie poszerzony ze śladowym zaleganiem moczu. Chciałam się dowiedzieć, co to jest, czy jest to coś powarznego i jak to się leczy.
Witam,
Nieznaczne poszerzenie nie wymaga leczenia, jedynie okresowej kontroli USG.
Pozdrawiam
M. Śmigielski

161. Dzień dobry.Mój syn jest po plastyce miedniczkowo-moczowodowej sposobem Hynes-Andersona.Mimo to zastój moczu w nerce nadal się utrzymuuje.Wydaje mi się że dziecko ma zbyt mały pęcherz,jest to średnio 90ml przy ok.15 mikcjach w ciągu całej doby.Panie Doktorze czy zbyt mały pęcherz może mieć wpływ na zastój moczu w nerce?Jeżeli tak to w jaki sposób,czy ma związek z tym ciśnienie moczu w pęcherzu?Serdecznie dziękuje.
Witam,
Tak, to może mieć związek. Proponuję wykonać badanie urodynamiczne.
Z poważaniem
M. Śmigielski

162. Witam.Mam córke 1,5 tygodniową ma jeszcze kikut pępkowy.Zauważyłam że obok głównego kikuta wyrósł jakby drugi z którego sączy sie krew.Położna powiedziała że takie coś widzi pierwszy raz i skierowała mnie do chirurga dziecięcego jednak zarejstrowali mnie dopiero za 6 dni. Czy powinnam tyle czekać czy to może być coś poważnego czy nie panikować i czekać na tą wizyte? 
Witam,
Trudno mi coś doradzać jeśli nie mogę zbadać dziecka. W razie wątpliwości zawsze można zgłosić się na ostry dyżur do szpitala.
Z poważaniem
M. Śmigielski

163. proszę o interpretację moczu mojego dziecka (6 lat) nabłonki okragłe 3-4,krwinki białe 2-5,poj. bakterie
Witam,
W normie.
Pozdrawiam
M. Śmigielski

164. Witam Chciałam sie dowiedziec na temat torbiela.Moja córcia ma 15 miesiecy.W3 tygodniu jej zycia wykryto u niej torbiela na splocie muzgowym lewej pułkuli.Ma robione raz w miesiącu USGgówki nadal jest torbiel tylko raz rosnie a nastepnie stoji w miejscu,oraz ma wiecej płynow mózgowych.Czy to jest grozne?
Witam
Z tym problemem należy zwrócić się do neurochirurga dziecięcego.
Pozdrawiam
M. Śmigielski

165. Witam, mam nastepujący problem, moje córeczka - 3,5 roku, zdrowa ogólnie od około miesiaca bardzo czesto siusia, nie ma bólu, gorączki i.t.p. Lekarka podejrzewała zapalenie dróg moczowych bądź dróg rodnych.Badanie moczu wyszło OK (bez bakterii), posiew ze sromu OK, przeleczona Bactrimem, nadal siusia bardzo czesto więc nic się nie zmieniło.Proszę o pomoc, mieszkamy w Poznaniu, może pan wie do kogo się udać. Dziękuję bardzo i pozdrawiam !!! 
Witam
Córka wymaga diagnostyki układu moczowego najlepiej pod kontrolą urologa dziecięcego. Niestety nie umiem Pani doradzić do kogo można udać się w Poznaniu.
Z poważaniem
M. Śmigielski

166. Panie doktorze co dokładnie znaczy atonia miedniczki nerkowej?
Witam,
Znaczy to, że ściana miedniczki jest wiotka, ma obniżone napięcie.
Pozdrawiam
M. Śmigielski

167. Witam Mój 4 letni syn urodził się z wagą 1650gr pod koniec 6 m-ca.Zawsze w moczu były bakterie,miał robioną cystografię ale też wszystko okazało się w pożądku.Od początku robiłam mu usg i wychodzi że ma podwójny ukm obu nerek.nerka prawa 89mm,lewa 76mm.W części centralnej nerki prawej przerośnięta piramida nerkowa o wym.23*20mm-badanie przeprowadzone w styczniu 2008r,a w kwietniu 2007r piramida miała wym:12mm.Czy jest to poważne?Czy potrzebna jet wizyta u specjalisty i jakie badania trzeba wykonać???
Witam
Przerost piramidy nerkowej sam w sobie nie wymaga leczenia, ale należy to okresowo kontrolować w USG.
Z poważaniem
M. Śmigielski

168. Witam! Choć już niejestem dzieckiem,prosze o porade. robiłam ostatnio usg jamy brzusznej,i z tego co potrafiłam odczytać z opisu to lekarz napisał"w jamie otrzewnowej ślad wolnego płynu".Co to oznacza?
Witam
Znaczy to, że ma Pani w jamie brzusznej bardzo niewielką ilość płynu. Interpretacja tego faktu zależy od kontekstu.
Z poważaniem
M. Śmigielski

169. Dzień dobry mam takie pytanie co oznacza krzywa renograficzna nerki wyraźnie spłaszczona odpływ z nerki prawej zaburzony nie można wykluczyć(częściowej przyczyny)refluksu
Witam
Oznacza to nieprawidłową funkcję nerki. Proponuję pozostać pod opieką nefrologa lub urologa.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

170. DZIEŃ DOBRY PANIE DOKTORZE. ZROBIŁAM BADANIE MOCZU I WYNIKI SĄ NASTEPUJĄCE NABŁONKI-pł.po kilka wpw, KRWINKI BIAŁE- poj. wpw,KRWINKI CZERWONE- św.poj.wpw,FLORA- obfita.PANIE DOKTORZE, CZY TE WYNIKI MOGĄ MIEĆ COS WSPÓLNEGO Z TYM, ZE NA USG WYSZŁO MI, ŻE UKM NERKI PRAWEJ JEST NIEZNACZNIE POWIĘKSZONY ZE ŚLADOWYM ZALEGANIEM MOCZU. CZĘSTO MUSZE ODDAWAĆ MOCZ. PANIE DOKTORZE, CZY TO COŚ POWARZNEGO I JAK TO SIĘ LECZY . DZIĘKUJE I CZEKAM NA ODPOWIEDZ.
Witam
Badanie moczu oprócz obfitej flory bakteryjnej jest prawidłowe, ale to raczej nie ma nic wspólnego z nieznacznie powiększonym ukm. Należy wyjaśnić kwestię częstego oddawania moczu co wymaga konsultacji u specjalisty dla dorosłych.
Z poważaniem
M. Śmigielski

171. Mój czteromiesięczny synek miał wykrytą e.coli ESBL+ w ilości 100000,dostal zinnat i nic nie pomogło,potem we wlewce Augumentin,mocz okazał sie jałowy.Następnie dwa tyg.furagina i cebion.Kolejny posiew moczu wykazał bakterie Klebsiellę,badanie ogólne moczu wykazało liczne śluzy,Leukocyty 1 do 3.Dziecko karmione jest Bebilonem pepti 1,usg nie wykazało zmian,co dalej robić,kolejny antybityk?
Witam
Z opisu wynika, że w ogóle niepotrzebnie dziecko leczone było antybiotykiem. Jeśli wynik badania ogólnego moczu jest prawidłowy to nie ma potrzeby robić posiewu. A jeśli przy prawidłowym badaniu ogólnym w posiewie hodują się bakterie to traktujemy to jako zanieczyszczenie, a nie jako zakażenie.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

172. Dzień dobry.Problem jaki chcę poruszyć dotyczy peniska u chłopców.Mój synek ma 4,5 roku i co jakiś czas jego penisek jest czerwony i nieraz leci ropa.Niestety syn nie da sobie naciągnąć napletka i umyć. Byliśmy też u chirurga gdyż było podejrzenie stulejki.Lekarz wykluczył tą dolegliwość.Lecz niestety nadal nie mogę synkowi naciągnąć napletka gdyż zsuwa się on do pewnego miejsca i dalej syn mówi że boli.Więc jak zauważam jakieś zaczerwienienie myję w nadmanganianie potasu i smaruję detromycyną.Ale co robić dalej?Zrobienie tego na siłę nie wchodzi w grę, codziennie próbujemy coraz więcej go zsuwać.Może Pan doktor coś poradzi, może jakieś maści lub środki do płukania.Jak myć tego peniska żeby nie bolało?Z góry dziękuję.
Witam,
Stany zapalne z wyciekiem treści ropnej będą nawracać dopóki nie uda się synkowi zsunąć napletka do samego rowka zażołędnego i umyć. Zsuwać i myć trzeba codziennie. Żadna detreomycyna, nadmanganian ani inny lek nie zastąpi mydła i wody.
Z poważaniem 
M. Śmigielski 

173. częste niewiwlkie oddawanie moczu u chłopca 4 letniego,uczucie parcia, czy dostepne środki farmaceutyczne można podać
Witam,
Proponuję najpierw postawić rozpoznanie a potem zastanawiać się czym leczyć.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

174. Dzien dobry. Panie dr bardzo Pana proszę o udzielenie mi odp.ale najpierw opiszę wyniki badań mojego syna. USG(syn miał 3m-ce)-brak nerki prawej.nerka lewa wielkości prawidłowej-63mm w osi długiej,normoechgeniczna. Nie wykazano zastoju moczu,ani złogów. Pęcherz moczowy o gladkiej ścianie. CUM(dziecko mialo 5m-cy)bez cech refluksów, po mikcji zalega ok 1/2 zakontrastowanego moczu. i ostatnie badanie wykonane w wieku 10m-cy SCYNTYGRAFIA-nerka lewa typowego kształtu, o dobrej, równomiernej kumulacji znacznika(możliwe powiększenie). Krzywa renograficzna nerki lewej wyraźnie spłaszczona (prawidłowy Tmax, T1/2 nieoznaczalne)- odpływ z nerki lewej zaburzony, nie można wykluczyć refluksu jako przyczyny(częściowej przyczyny)zaburzenia odpływu. Proszę o wyjaśnienie czy jest źle i co można zrobić aby usprawnić pracę tej nerki? bardzo dziękuje.
Witam
Przypuszczam, że to ciąg dalszy pytania 169. Obecnie mam więcej danych, jednak widzę trochę niespójności, bowiem jeśli odpływ z nerki lewej byłby zaburzony to w USG powinien być zastój moczu, a nie jest. Wobec tego bez możliwości obejrzenia krzywej renograficznej nie podejmuję się wyjaśnić sprawy.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

175. Co oznacza "fenestracja otoczek jądra"?. 
Witam,
Fenestracja oznacza wykonanie "okienka" czyli w tym przypadku otworu umożliwiającego odpływ płynu zgromadzonego pod osłonkami jądra.
Pozdrawiam
M. Śmigielski

176. co to jest UCM?
Witam,
To jest uretrocystografia mikcyjna.
Pozdrawiam
M. Śmigielski

177. Witam, Panie doktorze. U mojej 3,5 letniej córki doktor- nefrolog stwierdziła w nerce prawej dyskretne poszerzenie układu kilichowo-miedniczkowego(na podstawie badania usg wykonanego w pażdzierniku 2007r.). Od tamtej pory mała przyjmuje furagin 1/2 tabletki dziennie, badanie moczu co miesiąc i badanie kontrolne usg co 3 miesiące. Czy tak zastosowane leczenie rokuje poprawę? Nadmienię, iż ja bedąc w wieku 8-9 lat równiez miałam problemy z nerkami.Pozdrawiam, Anna.
Witam,
Jeśli nie ma zakażeń układu moczowego to w tym przypadku nie ma wskazań do podawania leków odkażających. USG należy kontrolować.
Pozdrawiam
M. Śmigielski

178. Panie Doktorze,proszę o poradę odnośnie wyników badań moczu 4 letniej córeczki. Barwa: słomka, cw. 1020, ph 7, białko ślad, osad: nabłonki pł. poj., leukocyty poj,erytrocyty nb.,pasma śluzu d. liczne, bakterie nieliczne, skł. min.: bardzo liczne trójfosforany amonowo-magnezowe. Dziecko mało pije i przeważnie nie domaga się samo. dziękuję
Witam
Przy niedostatecznym nawodnieniu dziecka z tych bardzo licznych trójfosforanów mogą tworzyć się złogi.
Z poważaniem
M. Śmigielski

179. dzien dobry mam problem zwiazany z jadrem jedno jadro tzn.prawe jest wyzej od drugiego i moge nimporuszac wciagajac brzuch z drugim nie moge tego zrobic mam 29 lat dzieuje i pozdrawiam
Witam,
Ja tu problemu nie widzę.
Pozdrawiam
M. Śmigielski

180. Panie Doktorze, w 26 tyg ciąży lekarz stwierdził zastój w nerkach płodu.Prawa 2mm, lewa 2,5 mm. co to się oznacza dla dziecka w przyszłości?
Witam,
Może to oznaczać, że dziecko urodzi się z wodonerczem. Proponuję po urodzeniu poddać dziecko diagnostyce urologicznej.
Z poważaniem
M. Śmigielski

181. Dobry wieczór Panie Doktorze u mojego 16 miesięcznego synka stwierdzono przepuklinę prawostronną pachwinową czy konieczna jest operacja proszę o odpowiedź ponieważ bardzo sie martwię mieszkam w warszawie i jeśli nie byłby to kłopot dla Doktora jeżeli operacja byłby konieczna jaki szpital poleciłby Pan doktor Z góry serdecznie dziękuje
Witam,
Przepukliny pachwinowe u dzieci raczej same nie znikają i wymagają leczenia operacyjnego.W Warszawie jest wiele ośrodków wykonujących takie zabiegi, m.in. ja w BIOSie również wykonuję operacje przepuklin pachwinowych.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

182. Witam serdecznie Panie doktorze! Mam problem z 3 letnim dzieckiem.Często siusia,przy czym częściej po troszkę niż więcej i biego co chwilę.Zrobi siusiusiu i za chwilę znowu biegnie.I mówi mamusiu zrobiłem tylko troszkę.Nie skarży się ze mu coś boli ani piecze. Robiłam badania moczu,posiew,usg i wszystko było wporządku.Byłam na konsultacji u urologa,powiedział,że tak bywa u dzieci,nawet piszą o tym w książkach naukowych,ale dlaczego tak się dzieje to nikt nie wie,znak zapytania.Lekarz kazał poic,bez rzadnych diet i nie zwracac uwagi na to. Dzieje się tak już prawie 3 tygodnie.To fak że dziecko pije sporo.Cały czas tak się dzieje i bardzo mnie to niepokoi.A jeszcze dziecko ma problem z napletkiem bo nie schodzi jeszcze do końca,ale smaruję kuteridem z zalecenia 2 tyg.i mam nadzieję że się odciągnie dobrze. Bardzo proszę o jakąkolwiek radę,bądź konsultację w w/w sprawie. Pozdrawiam serdecznie. Marta
Witam,
Częstomocz, nawet jeśli nie występuje na podłożu anatomicznej wady wrodzonej, można leczyć farmakologicznie często z dobrym efektem. Proponuję wizytę u innego urologa dziecięcego.
Z poważaniem 
M. Śmigielski

183. Jestem autorem 4 pytania. Następną wizytę mam dopiero 11 marca, myśli pan, że mogę czekać tak długo?
Witam,
Przykro mi, ale nie wiem którego schorzenia dotyczy to 4. pytanie.
Pozdrawiam
M. Śmigielski

184. Witam Panie doktorze. Moj synek ma 3 tygodnie trafiliśmu na oddział z powodu żółtaczki - 20,7 po kilku dniach fototerapi lekarze stwierdzili że przyczyna jest stan zapalny układu moczowego, badania ogólne moczu wyszły ok , czeklaismy na anntybiogram ale nic nie wyszło, po dzisiejszym USG stwierdzono przy lewej nerce powiększone UMK , czy to faktycznie moze być przyczyna żółtaczki, maly ma podawany antybiotyk zinnat 3 razy dzienie , kuracja jak mnie poinformował lekarz ma trwac 3 tygodnie. czy to leczenie jest właściwe? Co oznacza powiększone UMK ? 
Witam,
Skoro badania moczu były dobre to nie można rozpoznać stanu zapalnego układu moczowego. Powiększony ukm (tzn. poszerzony układ kielichowo-miedniczkowy) też nie jest przyczyną żółtaczki.
Z poważaniem
M. Śmigielski

185. Witam,u mojego synka zaraz po urodzeniu stwierdzono szerszy UKM w nerce lewej.Na kontole jade za kilka dni co to znaczy?dziekuje za odpowiedź
Witam,
To znaczy, że układ kielichowo-miedniczkowy lewej nerki jest szerszy niż przewiduje norma.
Z poważaniem
M. Śmigielski

186. witam.Moja żona w przyszłym tygodniu urodzi naszą córeczkę.36tc.Coreczka ma w brzuszku 7cm torbiel wychodzący najprawdopodobnie z jajniczka.Wiemy,że torbirl nie naciska, żadnego organu.Jaki jest dalszy proces leczenia.Dziekuję za podpowiedź
Witam,
Dopiero USG wykonane po porodzie może potwierdzić lub poddać w wątpliwość to wstępne prenatalne rozpoznanie i wówczas można będzie ustalić plan dalszego postępowania.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

187. Dzień dobry, mam takie pytanie o ukm. W 6-stym miesiącu ciąży na badaniu usg stwierdzono u mojej córeczki miernie poszerzony ukm nerki lewej, PO porodzioe ponownie zrobiono usg. Poszerzenie było nadal mierne. Skierowano nas do poradni nefrologicznej. Córcia urodziła się w październiku 2006 roku. W lutym miała kolejne usg i to poszerzenie zmniejszyło się od tego pierwszego po porodzie. Pani doktor, która wykonywała usg powiedziała, że często kiedy dzieci zaczynają się pionizować takie niewielkie ukm wracają do normy. średnio co dwa miesiące kontrolnie wykonywałyśmy badania ogólne i posiew moczu. zawsze wychodziły dobrze. tylko raz mała miała bakterie Eserichia coeli, ale powturzyłyśmy badanie po tygodniu i wyszło ujemnie( p. nefrolog przepisała nam furagin na tydzień po 1/4 tabletki). w sierpniu 2007 r kiedy mała miała prawie 11 miesięcy wykonano kolejne usg, na którym to wszystko było w porządku. Ślad po ukm zniknął. pani doktor, powiedziała, że wszystko jest w porządku. z wynikiem usg udałam się do p. nefrolog, która wyznaczyła nam kolejną wizytę na listopad. ( oczywiście do tego badanie ogólne i posiew moczu) . więc poszłam z malutką w listopadzie do poradni, wyniki bez zarzutu a pani nefrolog mówi mi aby zrobić córeczce cystografię. Zapytałam w jakim celu skoro badanie wykazało, że ten ukm już nie istnieje. usłyszałam,że to może wrócić więc dlatego zaleca mi te badanie. Jestem trochę przerażona ponieważ nie chciałabym narażać małej na niepotrzebny stres a po za tym nie wiem już w co wierzyć, ponieważ pani doktor, która robiła nam te badania usg mówiła, że ukm może się czasowo poszerzać i zmniejszać, ale jeśli całkowicie przestanie być widoczny, to ponownie nie powinien wykazywać cech poszerzenia. Proszę Pana na opinię na ten temat. Z poważaniem Barbara G.
Witam,
Pani córka jest zdrowa i nie ma żadnych wskazań do wykonywania cystografii.
Pozdrawiam
M. Śmigielski

188. dziekuję za odpowiedź, jesli można to proszę jeszcze o poradę czy nie ma szans aby spróbować zastosować jakąś maść?napletek się ściagnął- bo zauważyłam nalot (próbowałam delikatnie ale i tak był ból), Jeśli nie to jaka powinna być przerwa między narkozami? Dziękuje
Witam,
Pytania są anonimowe więc nie wiem za jaką odpowiedź Pani dziękuje i w związku z tym nie wiem też na co ma być ta maść. Proszę wyjaśnić co oznacza, że napletek się "ściągnął". Czy to znaczy, że zsunął się do samego rowka zażołędnego? Wówczas nie potrzebny byłby jakikolwiek zabieg w narkozie.
Pozdrawiam
M. Śmigielski 

189. U mojego 6 miesięcznego syna wykryto poszerzenie miedniczki w lewej nerce najpierw na 7 mm potem na innym aparacie usg 13 (za miesiąc). 
Witam,
Proponuję za 2 - 3 mies. wykonać kontrolne USG.
Z poważaniem
M. Śmigielski

190. Witam, jestem w 20 tygodniu ciąży. Byliśmy z mężem na USG połówkowym i Pan Dr stwierdził poszerzenie miedniczek nerek - pyelectasis. Miedniczki dzidziusia mają szer. 4,8mm i 4,6mm. Aha i dodam, że w naszym przypadku jest to dziewczynka co jest ponoć rzadkie. Wiemy, że normą jest 10mm ale dlaczego w takim razie zostały one uznane za poszerzone? Czy jest to duże powiększenie? Czym to grozi??? Co możemy zrobić w danej sytuacji??? Proszę o pomoc i szczerą odpowiedź. Z góry bardzo dziękujemy. Mama i Tata Julki 
Witam,
Należy po urodzeniu przeprowadzić dokładną diagnostykę układu moczowego i wówczas dopiero będę ustalone wskazania do dalszego postępowania. Obecnie nie ma żadnych wskazań do jakiejkolwiek interwencji.
Z poważaniem
M. Śmigielski

191. Witam Panie doktorze, miałam dzisiaj USG na którym stwierdzono miedzy wątroba a lukami żebrowymi płyn-szczelina szer.9,5mm. obraz usg wskazuje na powiększenie nerki z cechami zastoju w tej nerce. Jestem w 38 tygodniu ciąży ( ostatnia miesiączka 05.06.2007) ciąża była zagrożona dlatego przyjmuje fenoterol 4x dziennie, wymiary maleństwa z 27.0208r. BPD 91,1mm 37w4 AC 296mm 33w5 FL 65,7mm 33w5 FW około 2400g FHR 140/min Bardzo proszę o odpowiedz co to może oznaczać i czy jest jakieś zagrożenie dla dziecka ?? Z góry dziękuje za pomoc 
Witam
Nie pisze Pani czy ten płyn dotyczy dziecka czy Pani. Jeśli dziecka - to wyjaśnienie nastąpi po szczegółowym badaniu po porodzie. 
Z poważaniem
M. Śmigielski 

192. Dziekuje za szybka odpowiedz, ten płyn dotyczy dzidziusia, chciałam jeszcze zapytac co moze oznaczac powiekszona nerka z cechami zastoju i czy to sie wiaze z ta szczelina? a jezeli nie to czy powiekszenie nerki z zastojem jest wada i stanowi jakies zagrozenie? czy mozna to leczyc jak dziecko jest jeszcze nienarodzone?
Witam,
Zastój moczu powoduje powiększenie miedniczki nerkowej, co oczywiście jest patologią, ale jakie stanowi zagrożenie i jakiego będzie wymagać ewentualnie postępowania ustali się po badaniach wykonanych po urodzeniu. Obecnie nie wymaga to leczenia.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

193. Moja żona jest w 30 tygodniu ciąży i po zrobieniu usg 28 lutego w wynikach badań ma napisane: Poszerzony UKM nerki prawej do 7,4 mm i nerki lewej do 5,7 mm. Tylko to zdanie. Ma wyznaczony termin następnego usg na 20 marca. Czy te wyniki są bardzo niepokojące jak na ten tydzień ciąży? Co trzeba będzie zrobić gdy za 3 tygodnie wyniki będą takie same? Co trzeba będzie zrobić gdy te UKM dalej się poszerzą? Proszę o szybką odpowiedź. 
Witam,
Te wyniki nie są bardzo niepokojące, ale wymagają dalszych kontroli. W okresie płodowym nie wymaga to żadnej interwencji. Po porodzie dziecko będzie poddane dokładnej diagnostyce i ustali się wówczas wskazania do ewentualnego leczenia.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

194. Witam. Jestem w 23 tygodniu ciąży u moich bliźniaków stwierdzono obustronne poszerzenie miedniczek nerkowych po ok. 4 mm. Czy to jest powód do niepokoju?
Witam,
Poszerzenie jest niewielkie, ale wymaga regularnych kontroli USG.
Z poważaniem
M. Śmigielski

195. Witam serdecznie.Mam pytania dotyczące kosztów i czasu pobytu w BIOSie:Jak jest cena za dobe dla dziecka a jaka dla rodziców?I czy jest mozliwosc bycia przy dziecku przez caly okres pooperacyjny?A i jeszcze jedno, jak dlugo on trwa?Pozdrawiam Bernadeta
Witam,
Wszystko zależy od rodzaju operacji, bowiem tylko po niektórych zabiegach dziecko zostaje na noc i wówczas koniecznie z jednym rodzicem.
Z poważaniem
M. Śmigielski

196. witam Panie Doktorze, Moja córeczka (ma 18miesięcy) od jakiegoś czasu łąpie się rączką za pieluszkę i płacze z bólu. Zauważyliśmy, że zawsze jest to związane z siusianiem - tak jakby oddawanie moczu sprawiało ból. zrobiliśmy ogólne badanie moczu - po konsultacji z naszym pediatrą wyszło, że jest ok ( w sumie to tylko ciężar właściwy jest 1.010 czyli za mało, chociaż obecnie kończy wirusowe zapalenie krtani i tchawicy i przyjmuje leki, które może mają wpływ na wynik analizy moczu). Nasz pediatra na razie radzi tylko i wyłącznie kąpiele rumiankowe i czekamy na wyniki posiewu (strasznie długo). Czy może nam Pan coś zasugerować? Dziękuję i pozdrawiam
Witam,
Czy nie ma zmian na skórze krocza? Ciężar właściwy jest w normie, ale to nie wiąże się z opisywanymi dolegliwościami.Jeśli po wyleczeniu aktualnej infekcji wirusowej dolegliwości będą się utrzymywać to proponuję powtórzyć badanie ogólne moczu i wykonać USG układu moczowego.
Z poważaniem
M. Śmigielski 

197. U mojego synka (5 tyg )wykryto UKM nerki lewej widoczny - miedniczka szerokości 9mm. tak wykazało badanie Usg jamy brzusznej. Powiedziano mi że to refluks! Jaka jest Pana opinia Bardzo proszę o odp. Dodam że na wcześniejszy6m badaniu wykryto u Maćka zwapnienie wątroby bądz ch. Von Meyenburg teraz jednak nie ma śladu wady wątroby!! i s6twierdzono,że były to pęcherzyki gazu. Gdyż ich ma sporo i robimy co możemy ale nie dajemy sobie z nimi rady! Proszę o odp. najlepiej na emaila. Dziękuję bardzo i pozdrawiam
Witam,
To wcale nie musi być reflux. Poszerzenie ukm należy obserwować wykonując okresową kontrolę USG.
Pozdrawiam
M. Śmigielski

198. Moje dziecko ma 3,5 latka i stwierdzono małą przepuklinę pępkową. Czy jest konieczna operacja teraz czy może w późniejszym wieku.
Witam,
Określenie "mała" jest pojęciem względnym. Dlatego wskazania do operacji ustala chirurg, który bada dziecko.
Pozdrawiam
M. Śmigielski

199. DROGI DOKTORZE!PROSIMY O RADĘ, CORKA PO URODZENIE PRZY BADANIU USG, MIAŁA POSZERZONĄ MIEDNICZKĘ (1CM)NERKI LEWEJ, RENOSCYNTYGRFIA W NORMIE, OBSERWACJA PRZEZ ROK, BADANIA POSIEWU O OGOLNE MOCZU ZAWSZE W PORZĄDKI, ŻADNYCH OBIAWÓW, POZNIEJ WSZYSTKO SIE WCHŁONĘLO, 3 KOLEJNE BADANIA USG POKAZYWAŁY WSZYSTKO OK, NIGDY NIE BYŁO ZASTOJU, TERAZ NERKA PR 6*2,4,LEWA 6,7+2,5,LECZ BADANIE SCYNT.,KTORE MIALO ZAKONCZYC OBSERWACJE, WSZYSTKO SKĄPLIKOWAŁO, GDYZ WYSZLO,ZE OBIE NERKI UPOSLEDZONE, LEKARZ MA DUZE WATPLIWOSCI, TYM BARDZIEJ, ZE MALA PIWA DUZO W TRAKCIE BADANIA (CZEGO NIE WIEDZIELISMY, ZE NIE WOLNO)A POZA TYM SIĘ KRECIŁA CAŁY CZAS, ZLECIL NAM CUM, ALE ONA PEWNIE ZNOW BEDZIE SIE TAK ZACHOWYWALA I ZNOW NIE BEDZIE WYNIK WIARYGODNY, CZY TO BADANIE JEST KONIECZNE I W OGOLE DALSZA OBSERWACJA, CZY DOPOKI KIEDY NIE MA ZADNYCH OBJAWOW, MAŁA PRZYBIERA NA WADZE, MOCZ OK,USG OK, TO MOZNA JEJ TEGO OSZCZEDZIC, CO BEDZIE JESLI SAMA NA WLASNA ODPOWIEDZIALNOSC NIE DAM JEJ NA TO BADANIE I CZY TE WSZYSTKIE NASWIETLANIA MAJA WPLYW NA BEZPLODNOSC?
Witam,
Słowo "upośledzone" wyjęte z kontekstu niewiele znaczy. Chciałbym prosić o zacytowanie całego opisu scyntygrafii. Jednak mimo wszystko wydaje mi się, że mają Państwo zdrową córkę.
Z poważaniem
M. Śmigielski

200. Witam serdecznie, moja kochana córeczka jest pod stałą opieką nefrologa, ale mam spore wątpliwości odośnie jakości banań USG wykonywanych w szpitału CZMP w Łodzi. Właśnie wykonujemy prywatnie USG nerek i chciałbym dowiedzieć się, jakie są normy w wielkości nerek oraz ewentualne dyzproporcje w pracy nerek (60-40% etc). Moja córeczka należy do dużych dzieci (67 centyl grupy :)) i czy to może mieć wpływ na wzorcową wilkość nerek? Zakochany Tata
Witam,
Oczywiście, że u dużych dzieci wielkość nerek będzie proporcjonalnie większa. Natomiast funkcja nerki prawej i lewej zawsze powinna być taka sama.
Pozdrawiam
M. Śmigielski

Zmieniony: poniedziałek, 20 lipca 2009 21:07